A szakértő kritikus szavakkal illette a magyar kormányzat munkáját.

A NATO-ban és az Európai Unióban is kisebbségi diktatúra van, ugyanis a többségnek kell meggyőznie azokat azt a kis réteget, amelybe a magyar kormány is tartozik – erről Olekszandr Kirs ukrán közgazdász írt az Obozrevatel nevű politikai portálon. Ebben azt is vázolta, hogyan lett megkerülhetetlen alakja Orbán Viktor az európai politikának.

Kirs keményen fogalmazott: a magyar miniszterelnököt ukrán kémnek nevezte, aki másodállásban miniszterelnökként tevékenykedik. Szerinte sokszor éppen a magyar kormányfőn múlnak a döntések a fenti közösségekben.

Orbánt egyébként egy „foglyul ejtett gyalog”-nak gondolja, aki „eljutott a királynőhöz, de nem tudja megnyerni a játszmát”. Arról is írt, hogy a magyar kormányfő szégyent hoz az egész Európára. Kirs szerint a magyar kormányzatot a kínos szembenállás kezdetén még csak takargatták az európai döntéshozók, ma azonban már szinte minden uniós és NATO-s szövetségesét irritálja az Orbán-kabinet.

Ha nem lehet jobb belátásra bírni a magyar vezetőket, akkor a közgazdász szerint egy szuper-NATO jelenthet megoldást, amely a mostani katonai szövetség mellett állna. Ebben Törökország és Magyarország nem foglalhatna helyet, Ukrajna azonban például igen. Így létrejöhetne a teljes egyhangúság, és sokkal gyorsabban döntés születne, mint manapság, és az eddig megvétózott döntésekről is szó eshetne.

Olekszandr Kirs végül kijelentette: a szuper-NATO kezdeményezője Ukrajna lehetne, mint a legfőbb érdekelt fél – azonban ennek létrehozásával valójában mindenki érdekét szolgálnák. Zárásul megjegyezte: nem Oroszországnak, illetve Orbán Viktornak kellene uralnia a világ gondolkodását.

(index.hu nyomán)