Az ingatlan ügyében kisajátítási eljárás indult.

A Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése miatt Szilviának és lányának el kell hagyniuk fővárosi otthonukat. Az ingatlanért, amelyet az asszony a testvérével örökölt, fejenként 17 millió forintot kapnak.

A MÁV-nak (az állam nevében) szüksége van a telekre, az értesítőt viszont Szilviáék régi címére küldték, így az érintettek csak januárban értesültek a kisajátításról.

A MÁV szerint a folyamat úgy zajlik, hogy egy független igazságügyi szakértő több szempontot figyelembe véve megállapítja a kártalanítás összegét. Ez alapján vételi ajánlat készül, amelyet a tulajdonosoknak el kell fogadniuk, vagy ellenkező esetben el kell utasítaniuk.

Amennyiben az egyik tulajdonos elutasítja, kisajátítási eljárás indul. Erre alapvetően csak az állam és a helyi önkormányzatok jogosultak, és csak kivételes, törvényben meghatározott, közérdekű célból élhetnek vele. A kisajátítási eljárás az adott tulajdonos tulajdoni hányadára irányul. A döntést a kisajátítási hatóság hozza meg a felek által előadottak és a rendelkezésre álló dokumentumok alapján.

Szilviáéknak kevesebb mint 40 napjuk maradt a kiköltözésre. Az asszony úgy érzi, hogy „kiszúrtak velük”. Mint mondta, polgári pert ugyan indíthatnak az ügyben, az azonban évekig elhúzódhat.

(blikk.hu nyomán)