Így akarják túlélni a következő tanévet.

Az egyre nagyobb tanárhiány miatt egy fővárosi iskolában már vészforgatókönyvvel készül a vezetőség a következő tanévre.

„Hiány van biológia, földrajz, fizika szakos kollégákból, nincs más választásunk,

muszáj valahogy rákészülnünk a helyzetre”

– mondta a Népszavának az érintett iskolában dolgozó pedagógus, aki hozzátette, náluk legutóbb három kolléga jelentette be a távozását, közülük ketten a pályát is elhagyják, egyikük pedig egy vidéki iskolába megy dolgozni, mert ott legalább az ebédjét kifizeti az önkormányzat minden tanárnak.

A pedagógus elmondta: az egyik szomszédos iskolában nyolc alsós osztályra jut négy tanító, így a felső évfolyamokat oktató magyar szakos tanárokat küldik az alsós osztályokba is tanítani. Megjegezte, osztályfőnököket is nehéz találni, náluk az igazgató még most sem tudja, kik lesznek a szeptemberben induló új osztályok osztályfőnökei.

„A hiánynak, a kollégák felmondásának nemcsak a parlamentnek kedden benyújtott új pedagógustörvény az oka, sokkal inkább az évek óta alacsony fizetések”

– mondta a pedagógus.

Az Eduline oktatási szakportál pedig arról írt, hogy a dabasi Gyóni Géza Általános Iskola a Facebookon közölt egy álláshirdetést, amiben egyszerre nyolc, különböző szakos pedagógust keresnek.

A Belügyminisztériummal ellentétben Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke úgy látja, sem a törvénytervezet, sem pedig a 2024-es költségvetés

nem tartalmaz valódi garanciákat a béremelésre.

„Abban igaza lehet a kormánynak, hogy »soha nem látott« béremelésre számíthatnak a pedagógusok, mert ha úgy folytatják, mint eddig, abból tényleg nem fogunk látni semmit”

– hangsúlyozta a szakszervezet alelnöke, aki arra emlékeztetett, hogy a kormány már tavaly decemberben lehívhatta volna a pedagógusok béremelésére szánt EU-s forrásokat, ehhez csak néhány jogszabályt kellett volna módosítania, de ezt a kabinet nem tette meg,

az Európai Bizottsággal pedig továbbra sincs megegyezés.

Közölte: a béremelést a kormány kötelessége előfinanszírozni, az EU-s támogatások ezt követően érkezhetnek meg, ennek ellenére a költségvetésben semmilyen forrás nincs elkülönítve a pedagógusok folyamatosan ígérgetett béremelésére.