Egyre jobban elmérgesedik a viszony a felek között.

Az ukrán parlament külügyi bizottságának korábbi vezetője szerint kemény kritikát fogalmazott meg a kárpátaljai hadifoglyok szabadon engedésével kapcsolatban. Bohdan Jaramenko arról írt, hogy Magyarország már nem részese a NATO és az Európai Unió döntéseinek, ezzel egy időben viszont különleges kapcsolat áll fenn az Orbán-kormány és az orosz vezetés között.

A megjegyzésének előzménye, hogy az oroszok által foglyul ejtett, ukrán oldalon harcoló kárpátaljai katonákat szállítottak Magyarországra. Az ügyletet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes koordinálta Ferenc pápa fogolyszabasítási kérésére hivatkozva.

Az ukrán hírszerzés szerint a katonákat a magyar kormányzat Oroszország méltatására és Ukrajna kritizálására fogja felhasználni. Értesüléseik szerint rövidesen sajtótájékoztatót tarthatnak az elfogott katonák részvételével.

Bohdan Jaramenko, a Nép Szolgája politikusa szerint a nemzetközi egyezmények szerint ugyan rendszeresek a fogolycserék, azok azonban minden alkalommal az ukrán vezetés tudtával zajlanak.

Magyarország nem vette a fáradságot, hogy közölje az ukrán állampolgárokkal kapcsolatos szándékait, amikor ez a történet nyilvánosságra került, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes egyenesen azt mondta, ahelyett hogy Ukrajna érdeklődne ezeknek a hadifoglyoknak a sorsa felől,

vagyis hogy kik ezek az emberek, és hol vannak most, egyszerűen csak csendben tündököljön a boldogságtól. A magyar tisztségviselő az orosz ortodox egyház jelentését is pontosította, és közölte, hogy 11 kárpátaljai magyart engedtek szabadon

– vázolta az ukrán politikus, aki szerint abszurd a magyar kormány arra vonatkozó álláspontja, hogy a fogságból szabadult emberek szabadon azt csinálnak, amit csak akarnak, mert számos egészségügyi vonatkozása is van ennek a kérdésnek.

Valójában nem kell hírszerzői diploma ahhoz, hogy kitaláljuk: az orosz és a magyar titkosszolgálatok közös és cinikus akciójának vagyunk tanúi. És úgy tűnik, hogy ennek a különleges műveletnek még nincs vége

– fogalmaz írásában Jaremenko. Az ukrán politikus szerint Oroszország egyre többször mutatja ki háláját a magyar kormány felé, amiért az bírálja az Európai Unió szankciós politikáját.

Az orosz ortodox egyház beépített kémei szerinte

Budapesten is jelen vannak, és néha nagy sikert aratnak, mint idén áprilisban, amikor Ferenc pápa és Hilarion találkoztak Budapesten

– fogalmazott Jaramenko. Szerinte az oroszok szó szerint eladták a hadifoglyokat Magyarországnak. Ezért azonban szerinte sakkban tudják tartani a magyar kormányzatot Putyinék. Úgy fogalmazott, az orosz vezetés akkor fog jól járni, amikor Orbán, illetve Szijjártó „könyörögni fog” náluk az alacsonyabb energiaárakért.

Oroszország aljasságához nem férhet kétség, de a magyarok még rosszabbul festenek ebben az ügyben

– jelentette ki.

Egyben azt is megjegyezte: szerinte Orbánék hozzáállása arra is utal, hogy igényt tartanak a kárpátaljai, magyarok által lakott területekre, illetve a helybéli lakosság „irányítására”.

Jaramenko megjegyezte: nem hajlandó a Magyarországra szállított foglyokról szóló listát, illetve megengedni az ukrán konzulnak, hogy meglátogassa őket. Ennek kapcsán kijelentette: a magyar vezetést túszejtéssel lehet vádolni.

Az ukrán politikus szerint hazájának ultimátumot kellene adni Orbánéknak, hogy helyezzék át azonnal Ukrajnába a foglyul ejtett személyeket, vagy pedig el kellene magyaráznia, miért nincs mód a hadifoglyok áthelyezésére.

(Index nyomán)