Tévedésből került ki az üzenet.

„Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”

– írta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár többek között a Klebelsberg Központ (KK) Stratégiai és Kommunikációs Főosztályát vezető Antalffy Péternek, Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkárnak és a KK szakmai vezetőinek

A Telex birtokába a hírportál érdeklődése során jutott a levelezés: egy olvasójuk felhívta a figyelmet arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium levélben toborozta az önkéntes katonákat a 2023/24-es tanévben bevezetni tervezett Honvédelem tantárgy oktatására.

A hírportál pontosan arra volt kíváncsi, hogy valóban indul-e a szóban forgó tantárgy, valamint megkérdezték, hogy hány iskolában, miért pont azonban, és milyen céllal lesz elérhető a tantárgy tanítása.

A KK sajtóosztálya viszont tévedésből elküldte a belső levelezést is:

Az első üzenetet Bartkó Mária, a KK sajtó- és tájékoztatási referense küldte el Kontra Dorkának, a Belügyminisztérium sajtóreferensének. Ebben a Klebersberg Központ az első válaszjavaslatát küldte tovább Maruzsáéknak.

“Tájékoztatom, hogy a Honvédelmi neveléssel kapcsolatos oktatási programokat a Honvédelmi Minisztérium koordinálja.”

Kontra azonban mást javasolt:

„A Honvédelem tantárgy szabadon választható, indításáról az érintett intézmények döntenek. A program koordinációját a Honvédelmi Minisztérium végzi. A Klebelsberg Központ még nem mérte fel, hogy az első tanévben hány iskola vesz részt a projektben, az érintett tanév még el sem kezdődött. A tantárgy célját az oktatas.hu oldalon elérhető kerettanterv tartalmazza.”

Antalffy Péter főosztályvezető ezután továbbküldte a levelezést Maruzsa Zoltánnak, Kisfaludy Lászlónak, és a kommunikációs főosztályvezetőjének, Varga Attilának a jóváhagyásukat kérve, azonban sárgával kijelölték azt a mondatot, amelyben arról írtak, hogy még nem zajlott le az igényfelmérés.

Antalffy ezt írta:

„A Telex megkeresésére az alábbi választervre kaptunk jóváhagyást, azonban a sárgával jelzett mondat nem állja meg a helyét, mert a KK az Államtitkársággal egyeztetve már fel kellett mérje 2 hónapja, hogy kik vesznek részt a programban, így e mondat nélkül küldenénk ki a választ. Erre kérünk jóváhagyást.”

Vagyis felhívta a figyelmet arra, hogy valótlanság lenne a felmérés tényét tagadni, mert ennek már 2 hónapja meg kellett történnie.

Erre Maruzsa a következő választ küldte:

„Péter, ezt ugyebár mi is tudjuk! 🙂 Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani.

Már az első mondat sem igaz,

hisz Péterffy Balázs vezetésével lettek leegyeztetve, hogy ki vállalja.

Úgy gondolom, hogyha az első mondatot igaznak véljük, akkor teljesen életszerű, hogy a KK-nak nem kell tudnia, hogy hány iskolája vesz részt ebben a programban: hát annyi, ahányan így döntöttek. A választerv tehát nem rossz. De ha inkább meg akarjátok írni, hogy a KK x intézményt választott ki, tőlem azt is lehet.

Mi legyen?

Zoli”

Forrás: Telex

A KK egyébként az alábbi hivatalos választ küldte a Telexnek:

„A Honvédelem tantárgy szabadon választható, indításáról az érintett intézmények döntenek. A program koordinációját a Honvédelmi Minisztérium végzi. A Klebelsberg Központ még nem rendelkezik arról információval, hogy ténylegesen hány intézmény vesz majd részt a következő tanévben a programban. A tantárgy célját az oktatas.hu oldalon elérhető kerettanterv tartalmazza.”

Mikor érzékelték a hibát, újabb levelet küldtek a hírportálnak, amelyben kérik őket, hogy az előző üzenetet ne vegyék figyelembe. Majd megérkezett az újabb e-mail, amely Maruzsa álláspontját tartalmazta.

Sőt, csütörtök este Antalffy Péter Facebook-üzenetet írt Halász Nikolettnek, a Telex munkatársának, azt azonban szinte egyből visszavonta, mert az engedélykéréseknél már csak a neve és az üzenetküldés ideje szerepelt. Így nem derült ki, hogy a KK főosztályvezetője mit akart még mondani a sajtó munkatársának.