Mindent megtettek Magyarország biztonságáért – jelentette ki.

Orbán Viktor újra megtartotta szokásos pénteki rádióinterjúját, ám ezúttal felvételről sugároztak az állami rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorát.

Az ukrán ellentámadásról, valamint arról, hogy Magyarország szempontjából mi a legfontosabb a háborúval kapcsolatban, Orbán azt mondta:

„Amit meg lehetett tenni Magyarország biztonságáért, azt megtettük.”

Szerinte a háborúnak a harctéren nincs megoldása, úgy véli, diplomáciai tárgyalásokra van szükség. Ha béke lesz, az infláció is visszakanyarodik a „normál kerékvágásba” – mondta.

Úgy látja, Soros Györgyháborús spekuláns„, de – fogalmazott – néhány hónapon belül kiderül, hogy a „békepárti kisebbségnek” lesz igaza, és szerinte ez az álláspont kerülhet majd többségbe.

Azt is mondta: nem tartja jó ötletnek, hogy Donald Trump ellen eljárást indítottak, mert szerinte az Egyesült Államokat is egy „békepárti elnöknek” kellene vezetnie – amilyen a vád alá helyezett Trump is.

A miniszterelnök elismételte: háborús időkben védelmi költségvetésre van szükség.

„Meg kell védeni a családokat, a nyugdíjasokat, a rezsicsökkentést”

– mondta.

A lakosság állampapír-befektetés felé való terelése volt a célja a Magyar Közlönyben megjelent intézkedésnek, amely kötelezően előírja a bankoknak, hogy egy évben legalább egy alkalommal értesítést kell küldeniük ügyfeleiknek arról, hogy mekkora hozamot érhettek volna el az állampapírral – közölte.

„Háborús időkben nem mindegy, hogy az emberek a megtakarításaikat hol tartják. Háborús időkben az segít, aki kincstárjegyben vagy állampapírban tartják”

– mondta, kiemelve: addig nyúlnak bele a lakossági megtakarításokba, amíg a háború tart.

A miniszterelnök szerint az üzemanyagok jövedéki adójának emelése „Brüsszel” hibája. Nemcsak az üzemanyagok, hanem a csomagolóanyagok és ezáltal a hulladékgazdálkodás is drágulni fog „Brüsszel” miatt – tette hozzá.

A kormányfő úgy véli: a jövedéki adó emelése

„púp a hátán”, de nincs mit tenni, ha az EU ezt rá akarja kényszeríteni Magyarországra.

Szó esett még arról is, hogy a menekülteket befogadni nem akaró tagállamoknak a jövőben várhatóan kvótát kell majd fizetniük, a hírek szerint fejenként húszezer eurót, vagyis mintegy nyolcmillió forintot. Magyarországnak évente a hírek szerint mintegy 8500 „migránst” kellene befogadnia, vagy fejenként kvótát fizetnie helyette.

Rónai Sándor azóta cáfolta az erre vonatkozó híreket, közölte, nem született ilyen jellegű döntés, a magyar kormány állítja azt, hogy született ilyen döntés. Hangsúlyozta:

erről még senki nem szavazott az Európai Unióban.

Mindezt Lattmann Tamás nemzetközi jogász is megerősítette.

„Amelyik ország nem enged be migránst, arra erőnek erejével rá fogják kényszeríteni”

– keltett hangulatot Orbán, aki megjegyezte: Soros Györgyöt a felelős mindenért, szerinte nem véletlen, hogy pont akkor jelentik be ezt, amikor Soros György átadja a birodalma vezetését fiának.

Orbán Viktor úgy látja, a migránsok délen egyre erőszakosabbak. Meglátása szerint „Sorosék fellázítják a migránsokat, és nyáron egy komolyabb offenzívára kell felkészülni a déli határon”.

Videó:

(Orbán Viktor/Facebook)