A területfejlesztési miniszter a tarcali iCon gazdaságpolitikai konferencián arról beszélt, hogy Tokaj, Herend és Puskás kultuszát mindenképpen fejleszteni kell, mivel ezek a külföldi látogatók számára ismert és népszerű pontok. Különösen Tokaj fejlesztése a cél, ami nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is fontos turisztikai térség lehet.

Navracsics Tibor szerint jelenleg 120-150 milliárd forintnyi infrastrukturális fejlesztés zajlik Tokajban és környékén. Megjegyezte, hogy Tokaj-Hegyalja régóta kiemelt figyelmet igényel az EU-s források elosztásában, mivel ez a terület a felzárkózó régiók közé tartozik.

A miniszter a háború következtében megnövekedett energiaárakat is említette, amelyek jelentős kiadásokat jelentenek a költségvetés számára. Ezért a kormány újragondolta a beruházásokat, és reményei szerint hamarosan folytatni lehet a nemzeti forrásból megvalósuló projekteket.

A konferencián Koncz Zsófia országgyűlési képviselő a Gesztely-Szerencs főút négysávosítását és a tokaji hegyet megkerülő kerékpárút megépítését emelte ki. A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke, Wáberer György hangsúlyozta, hogy a terület 149,5 milliárd forint fejlesztési forrást kapott, amiből eddig 25 milliárd forintot használtak fel. Reményei szerint a teljes összeget le tudják hívni, ha lassabban is.

(MTI)