Szakértők szerint erre készülhet a jegybank.

Kedden ül össze a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, hogy a magas infláció, a forintgyengülés, valamint a szomszédban zajló háborús helyzet közepette döntsenek a kamatokról.

A szakértők szerint jelenleg megfelelőek a körülmények, hogy újabb 100 bázisponttal csökkentsék az effektív kamatrátát.

Sőt, ha ilyen ütemben haladnának,

szeptemberre összeérne az effektív kamat az alapkamattal,

és megkezdhetnék az utóbbi csökkentését.

„Jelenleg nagyobb esélyt adok arra, hogy szeptember után egy-két hónapos kivárás következik, és amikor már látható, hogy az infláció egy számjegyű szintre csökkent – ami már novemberben megtörténhet, így a jegybank decemberben már ennek tudatában dönthet –, akkor megindul az alapkamat vágása is”

– fűzte hozzá Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

Elmondása szerint a forint erősödését támogatja a javuló inflációs helyzet, a magas kamatkörnyezet, és a külső egyensúly fokozatos helyreállítása. Ugyanakkor elmondta, hogy a brüsszeli források körüli bizonytalanság, valamint a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága rontanak a hazai deviza helyzetén.

„Egyelőre nem úgy tűnik, hogy őszig tartós változás következne be a kockázati tényezőkben, így továbbra is a 368–378-as sávot tartom valószínűnek. Remélhetőleg valamikor az őszi hónapok végén sikerül pontot tenni az igazságügyi reformok ügyére, amellyel megnyílhat az út az uniós források egy jelentősebb részének lehívásához”

– fogalmazott a szakértő.

(index.hu nyomán)