Ácson hozza létre legújabb üzemét a kínai Huayou Cobalt.

Szijjártó Péter szerdán bejelentette, hogy a kínai Huayou Cobalt Ácson hozza létre legújabb gyárát. A beruházás 520 milliárd forint értékű, a remények szerint 900 új munkahelyet teremt az országban, sőt, a cég képzést is indít majd a leendő alkalmazottak számára. Az üzemben katódot fognak gyártani az elektromos akkumulátorokhoz.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a lítiumion-akkumulátorok és új kobalt anyagok fejlesztésére és gyártására szakosodott csúcstechnológiai cég

kapacitása évente körülbelül 100 ezer tonna lesz.

Elmondása szerint a beruházás értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt, ilyenből tavaly összesen 159 darab volt a világon, és Magyarországon ez már a második hasonló volumenű bejelentés idén.

A kormány állami támogatást nyújt a beruházáshoz, de az összeget csak akkor közlik, ha arra az Európai Bizottság is rábólintott.

„A Huayo Cobalt abszolút csúcstechnológiát hoz Magyarországra, hogy a progresszívek is értsék, high-tech”

– mondta a tárcavezető.

„Majd két évig tárgyaltunk ennek a beruházásnak a Magyarországra hozataláról. Nemzetközi verseny volt. Volt jó pár más európai ország is. Szeretném aláhúzni, hogy az európai progresszívek is értsék, európai ország, amely szerette volna ezt a beruházást magához édesgetni”

– fogalmazott Szijjártó.

„A kocka el van vetve (..) Az elektromos autóiparhoz kapcsolódó gyárak mindenképp létre fognak jönni. A kérdés csak az, hogy hol. A kérdés, hogy mely országok lesznek sikeresek ebben az új világgazdasági korszakban, mely országok tudják a legtöbb hasznot kiszakítani maguknak”

– tette hozzá.

(Szijjártó Péter/Facebook)