Mutatjuk a kormányinfó részleteit.

A csütörtök délelőtti kormányinfón részletezte Gulyás Gergely a kormány legújabb döntéseit, valamint megosztott pár részletet a múlt heti uniós csúcstalálkozóról.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a migrációval kapcsolatban közölte: a magyar kormány nem járult hozzá a döntéshez, amely állam- és kormányfői szinten erősítette volna meg a miniszteri tanácsban megszületett intézkedést.

A kvóta szerint évente legalább 10 ezer menekültkérelmet kellene Magyarországnak elbírálni: ehhez az uniós tervezet szerint be kellene engedni őket az állam területére, befogadótáborokat kellene létesíteni – részletezte Gulyás Gergely.

Hozzátette: a menekültkérelmek több mint 1/4-ét Magyarországnak kellene elbírálni.

Kifejtette: Brüsszel további 98,5 milliárd forintot kér a tagállamoktól: ebből 50 milliárd menne Ukrajnának. A magyar kormány nem járul hozzá az intézkedéshez.

Az Európai Bizottság ajánlásként fogalmazta meg a hatósági energiaárak megszüntetését. Emellett

Magyarországnak meg kell vizsgálni a családügyi, oktatási, egészségügyi kiadásokat.

A tárcavezető szerint utóbbinak eleget tesznek, de a rezsicsökkentés eltörlése nem téma.

Az egészségügyi kiadások emelkedtek – közölte Gulyás. Szerinte ez a szakemberek béremelkedésének tudható be. Közölte, az oktatásban is hasonló intézkedésekre készülnek. Állítása szerint az átlag pedagógus bérek a tervek szerint bruttó 800 ezer forintra emelkednek majd.

Szerdán a kormány döntött arról, hogy közel 170 milliárd forintot csoportosít át a rezsivédelmi alap terhére. Az összeget a rezsikifizetésekhez kapcsolódó állami hozzájárulásként könyvelik.

(Magyarország Kormánya/Facebook)