A migráció és a határátkelők is terítékre kerültek.

Orbán Viktor többek között Szijjártó Péter társaságában pénteken Bécsbe utazott, hogy részt vegyenek az illegális migrációval szembeni magyar-osztrák-szerb kormányközi együttműködés újabb csúcstalálkozóján – erről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda helyettes államtitkára osztott meg részleteket csütörtökön az MTI-vel.

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán számolt be az eseményről, mint mondta: az Európai Unió súlyos biztonsági kihívásokkal küzd, ezekkel pedig nehéz szembenézni.

Elmondása szerint a magyar kormány érzi a fontosságát a Nyugat-Balkán integrációjának. Meglátásuk szerint az EU teljesen elhibázta a bővítési politikáját, szerintük a nagy európai országok, és a kisebb nyugat-európai államok kioktatóan állnak a témához – fejtegette a tárcavezető.

Szankciós fenyegetés, kioktatás, lenézés jellemzi a viselkedésüket a Nyugat-Balkánnal szemben – fogalmazott Szijjártó, majd hozzátette: a magyar kormány rendszeresen tárgyal a térséggel.

Legutóbb a berlini folyamat keretében állapodtak meg a balkáni országok a diplomák kölcsönös elismeréséről, a személyigazolvánnyal történő utazásról, bár a boszniai szerbek vétója miatt ez nem jött össze – ecsetelte Szijjártó, aki nemrég tárgyalt a Boszniai-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökével, így állítása szerint ennek nyomán a 3 berlini megállapodásból 2-t a következő bosznia-hercegovinai elnökségi ülésen a boszniai szerbek el fognak fogadni.

Az Ausztriát és Magyarországot összekötő határátkelőkkel kapcsolatban kifejtette: a határsértőknek megálljt kell parancsolni, a tisztességes átkelőknek – például az ingázóknak – akadálymentes átkelést kell biztosítani. A magyar kormány csalódott, amiért

osztrák oldalról 3 határátkelő forgalmát is korlátozták.

Szijjártó elárulta: a Fertőrákosnál és az Ágfalvánál lévő határátkelővel vannak súlyos gondok. Utóbbiról hírportálunk is írt, itt egyszeri, 160 eurós díjat kell fizetniük az Ausztria irányába közlekedőknek.

Ehhez kapcsolódóan a tárcavezető közölte: megkérte az osztrák európai integrációs minisztert, tegyen lépéseket azért, hogy Burgenland tartomány, vagy a helyi önkormányzat ne hozzon olyan döntést, amely ellentétes a közös európai megállapodásokkal.

(Szijjártó Péter/Facebook)