Micsoda öröm, micsoda boldogság!

A KSH adatai szerint „tovább folytatódott” a bérek emelkedése, 2023 májusában a bruttó átlagkereset 567 800 forintot tett ki. Ez 86 ezer forinttal több, mint egy évvel korábban, így a bérek éves alapon 17,9 százalékkal nőttek.

A nettó kereset ezzel párhuzamosan 391 500 forintra emelkedett.

Megállapítható, hogy egy átlagos munkavállaló már közel háromszor annyit vihet haza, mint 2010-ben – írta mindezt a Központi Statisztikai Hivatal keddi legfrissebb adataihoz fűzött győzelmi jelentésében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Azt persze elfelejtették hozzátenni, hogy a „háromszor akkora” fizetés már közel sem ér annyit, mint 13 éve.

A kormány „az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta” nehéz gazdasági helyzetben is mindent megtesz azért, hogy megvédje a családokat, a munkahelyeket, helyreállítsa a gazdasági növekedést és támogassa a bérek folyamatos emelkedését – állították.

Közölték: ehhez legelőször le kell törni és egy számjegyűre kell leszorítani a szankciós inflációt. A kormány ennek érdekében már számos intézkedésről döntött: júniustól többek közt bevezette a kötelező akciózást, aminek mértéke augusztustól 10-ről 15 százalékra emelkedik, júliusban pedig elindult az online árfigyelő rendszer, amelynek köszönhetően a megfigyelt termékek átlagára már 6,7 százalékkal csökkent.

Az intézkedések hatékonyak és eredményesek, a januári tetőzéshez képest

már ötödével csökkent az infláció mértéke.

A családok és a gazdaság védelme érdekében a kormány 200 ezer forinttal megemelte a SZÉP-kártya kedvezményes keretét, az infláció egyre nagyobb ütemű csökkentése pedig újra megnyitja az utat a reálbérek növekedése előtt

– sorolták Nagy Márton minisztériumának közleményében.

(ksh.hu/MTI)