Magyarország negyedik leggazdagabb emberétől 50 millió forintot loptak el az interneten.

Csalók célpontja a milliárdos

Nem könnyű a milliárdosok élete sem, hiszen rendszeresen csalók, tolvajok, kóklerek célkeresztjébe kerülhetnek. Most éppen Gattyán György szaladt be a málnásba, több tízmillió forintja bánta, hogy óvatlan volt.

A főnöke kártyájának adatait használta

A milliárdos emberének az egyik munkatársa rendelt interneten eszközöket, pipereholmikat, a számla kiegyenlítésekor pedig a főnöke kártyájának adatait használta. Ekkor történt a baj – tudta meg a Blikk.

Nem terheli felelősség

Nem véletlenül használta a kártya adatait a nő, volt hozzá felhatalmazása. Így a jelek szerint nem terheli őt felelősség az ügyben.

Ukrán és magyar bűnözők

A bulvárlap úgy tudja azonban, hogy éppen ennek a vásárlásnak a következményeként sikerült hozzáférnie a számlához egy magyar és ukrán bűnözőkből álló csoportnak. Mintegy 50 millió forintot emeltek le a számláról.

Nyomozás indult

Az eset után feljelentést tettek, a lap úgy tudja, hogy pénzmosás alapos gyanújával indult nyomozás. A bűnszervezet több feltételezett tagját sikerült azonosítaniuk a nyomozóknak, sőt, valakit őrizetbe is vettek.

Legyünk körültekintőek

A Gattyán György által alapított és tulajdonolt Docler cégcsoport kommunikációs vezetője, Nemes Tamás elismerte, hogy főnöke valóban család áldozata lett. Hozzátette, maga is azt tapasztalja, hogy megnövekedett a hazai és a nemzetközi csalási kísérletek száma, így mindenkit arra intett, hogy legyen nagyon óvatos és körültekintő az adatai védelmében.

Politikai „karrier”

A LiveJasmin szexkamera szolgáltatást nyújtó vállalat alapítója, akinek a vagyona 336 milliárdra rúg, tavaly a politikában is megmérette magát. Nem tudni, hogy ennyire unatkozott vagy más szándék vezérelte a 2022-es országgyűlési választásokon, mindenesetre miniszterelnök-jelöltként, nagy várakozásokkal indult el újonnan alapított pártjával, a Megoldás Mozgalommal. Végül 1 százalékot értek el.

Óvatosan, figyelmesen!

Nem is a hamis árucikkekkel, a fogyasztókat megtévesztő, az adott oldalra terelő akciókkal van a legnagyobb gond, hanem az adatvédelemmel. Ugyanis minden online vásárlásnál személyes adatokat is kérnek a megrendelésnél az üzemeltetők. Mi a megoldás?

– Nagyon egyszerű: óvatosság mind a cégeknek, mind az egyéni vásárlóknak. Az adathalászok gyakran ismert netes kereskedő platformok hamisított felületein cserkészik be az áldozataikat. Minden megrendelésnél, kifizetésnél meg kell nézni, kinek utalunk, pláne, ha akciós, olcsó az ár. Ha egy oldal gyanús, nincs impresszuma, nincs reklamációs felülete, azt egészen biztos csalók üzemeltetik – nyilatkozta a közelmúltban dr. Molnár Gábor adatvédelmi szakértő.

Forrás: Blikk.hu/Budapestkornyeke.hu