Boldog születésnapot!

Szeptember 6-án ünnepelte 75. születésnapját a magyar sportélet élő legendája, Hegedűs Csaba. A különleges sport múlttal rendelkező, 100. magyar olimpiai aranyérem tulajdonosa, volt szövetségi kapitány, világ- és Európa-bajnok, egykori klasszis birkózó közölte: nincs mit ünnepelni, de továbbra is úgy kel majd fel, hogy célokat tűz ki maga elé.

Hegedűst több tragédiát is átélt: 1973-ban súlyos autóbalesete volt és majdnem meghalt, 2020-ban pedig elvesztette imádott lányát, Olimpiát.

Ő nyerte meg a 100. magyar olimpiai aranyat

Hegedűs Csaba a századik magyar olimpiai aranyérem méltán büszke tulajdonosa. A Vasas birkózó legendája húsz esztendős korában már világversenyen szerepelhetett. Az 1971-es szófiai vb hozta el számára a nemzetközi elismertséget. Akkor mindenkit kenterbe vert, így ráragasztották a tuskirály nevet.
Hegedűs 1972-ben nyert el a magyar olimpia csapat 100. aranyérmét: a kötöttfogásúak 82 kilogrammos súlycsoportjában. A világ legjobbjai között tartották számon, amikor 1973-ban súlyos autóbalesetet szenvedett.


Több mint harminc műtét

Erről így vélekedett: „Több mint harminc operációt hajtottak végre rajtam. Háromszor kerültem a klinikai halál állapotába, lefogytam negyvennyolc kilóra, és mikor nagyjából magamhoz tértem azt mondták: le kell vágni a lábam. A Városmajori Klinikán feküdtem, és soha nem felejtem el Soltész professzor szigorú tekintetét, aki azt mondta nekem: Csabikám, a műtő készen áll az amputációra. Ha sokáig várunk, embóliát kapsz, és nem éled túl.

Sikerült elkerülnie az amputálást

„Könyörögtem állandóan ennek a hihetetlenen empátiával megáldott nagyszerű orvosnak, hogy várjon még, ne vágják le a lábam, mert felépülök. S így is történt. Két év kihagyás után tértem vissza a szőnyegre, és nyertem újabb két Európa-bajnoki címet. A szüleimtől örököltem a habitust, a küzdőszellemet és az erőt.

S persze, a sporttól is rengeteget kaptam, a birkózás rengeteget nevelt, és tanított. Aligha véletlen, hogy már huszonhat éves koromban előadást tarthattam egy világkonferencián. Büszke vagyok a sikereimre, s arra, hogy Magyarországot képviselhettem. Kivételes nép vagyunk, és hiszem, hogy ezt majd a párizsi olimpián is megmutathatjuk jövőre, akár újabb birkózásban nyert aranyérmekkel.” – mesélte a történteket Hegedűs a sportal.hu oldalnak.

Úgy érzi, nincs mit ünnepelni

– Megpróbálok nem foglalkoznia a számokkal, a rohanó évekkel, s az idő múlásával. Legutóbb a 60. születésnapomat ünnepeltem meg, nagyjából 450 vendég társaságában. Akkor megbeszéltem magammal, hogy a homokórát nem tudom megállítani, s hogy hatvan fölött valójában nincs mit ünnepelni. Ehhez azóta is tartom magam. Most majd felköszönt a családom, az imádott feleségem, és a gyerekeim – szerényen, a magunk módján.

Persze kár lenne tagadni, hogy az embert megérinti a kor, és én örülök, hogy megélhettem ezt. De másnap reggel is úgy kelek majd fel, hogy célokat tűzök ki magam elé. Mindig ilyen voltam. Vonzottak a nehéz, már-már megoldhatatlan feladatok. Versenyzőként, és az aktív sport befejezése után is. Úgy éltem minden nap, minden percben, hogy megpróbáltam kikényszeríteni az élettől mindazt, amire vágytam, s amit elterveztem. Azt gondolom, ebből a folyamatos harcból győztesen kerültem ki.” – fogalmazott a bajnok.

Lányát is meg kellett gyászolnia

2020-ban szívinfarktusban elhunyt szeretett lánya, a 39 éves Olimpia. Dunakeszi otthonában halt meg hirtelen, a gyors orvosi segítség ellenére nem tudták megmenteni az életét.

A feleségére is vigyáznia kell

Hegedűs Csaba több mint 40 éve él együtt boldog házasságban Sinkovits Imre lányával. „Mariannal, csodálatos nő, és nagyon féltem őt, nehogy feladja. Olykor rám néz, és azt mondja: ez így nem élet, ez így nem mehet tovább. Képtelen elfogadni, hogy már nincs velünk, közöttünk a gyermeke. Vigyáznom kell rá, mert nemcsak nekem, hanem nagyobbik lányunknak, a másik Sinkovits unokának is szüksége van rá, ránk” – mesélte szomorúan Hegedűs Csaba.

A munka segít elfeledtetni a gyászt

Hegedűs Csaba arról is beszélt, hogy sokat dolgozik, olyankor elfelejti bánatát. De amikor beül az autóba, akkor rátör a gyász:

– Nincs annál nagyobb fájdalom, mint amikor egy szülő temeti a gyermekét. Olimpia, imádott kislányunk a szentendrei házunktól nem messze alussza örök álmát, s mi gyakran megyünk hozzá. Én épp a vadászházamban voltam Baskón, amikor megtörtént a tragédia, s hívott a feleségem. A hazaúton az autóban megfogadtam, hogy erős leszek, vagy legalábbis erősnek kell tűnnöm. Ezt azóta is így gondolom. Az autó az egyetlen hely, ahol megengedem magamnak, hogy sírjak, kiabáljak.” – közölte a sportlegenda.

Forrás: BudaPestkornyeke.hu / sportal.blikk.hu