Wow!

Budapest idén fogja ünnepli alapításának 150. évfordulóját, a Főkert ennek apropóján egy igazán kreatív ajándékkal készül: egy rózsakerttel, amelyben minden magyarországi település és határon túli régió nevét viselő rózsatövet ültetnek el.

A rózsakert a Gellért-hegyi Jubileumi parkban talál majd otthonra, ahol már elkezdték a kivitelezési munkálatokat.

Szemet gyönyörködtető látvány

A rózsakertben összesen 3200 rózsatövet ültetnek el, amelyek között megtalálhatóak lesznek a legismertebb magyar rózsanemesítések. A rózsák színei és illatai is változatosak lesznek, így a látogatók egy igazi virágos színkavalkádban találják majd magukat.

A kezdeményezéssel, hogy a magyarországi települések és régiók is megtalálhatóak legyenek a rózsakertben, országos méretűvé növelték kert a szimbolikus erejét.

Könyezetvédelmi szempontok

A Főkert a kialakítás során figyelembe vette a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat is. Az öntözéséhez esővizet használnak fel, amelyet egy speciális víztároló rendszer fog összegyűjteni. A rózsák gondozását is környezetbarát módon végzik, biológiai növényvédelemmel és komposztálható mulccsal.

Novemberben lesz látható

A rózsakert a tervek szerint október végére készül el, és november elején nyílik meg a nagyközönség előtt. A Főkert addig arra kérte a látogatókat, hogy addig türelmesen és körültekintően közlekedjenek a Gellért-hegyen, mivel a munkaterületet lezárták, és a munkagépek és teherautók esetenként zavarhatják a forgalmat.

Bardóczi Sándor főtájépítész a korábban az Énbudapestemnek elmondta:

A Budapest 150 bizottság kezdeményezésére jött létre a projekt. Az ihletet a Budapesti Történeti Múzeum tanulmánya adta, amely feltérképezi, hogy milyen nemzetiségből, hazai vagy éppen külföldi településekről származók alkotják Budapest lakosságát.

A kutatás szerint szinte minden budapesti családnak vannak vidéki vagy éppen külhoni felmenői, rokonai.

A tervek szerint a hazai települések vezetői, Budapest hivatalos egyesítésének évfordulóján, szimbolikusan örök befogadnak egy-egy a rózsatövet.

Már egy ideje készülnek

A munkafolyamatok már régebben elkezdődtek. Tavasz végén a Budapest Közút megújította a járdaszakaszokat és az útburkolatokat a Gellérthegyen. Ezt követték a kertészeti munkálatok, kialakították a rózsaágyásokat, telepítették az automata öntözőket, végül pedig augusztusban elkezdték a növények ültetését.

A főtájépítész hozzátette: a telepítés során próbálnak figyelni a rózsák szín- és fajta kombinációira, de ilyen mennyiségű beszerzésnél örülnek, ha sikerül a kellő mennyiségű tövet beszerezni.

Forrás: BudaPestkörnyéke.hu

Fotó: A rózsakert területe, énbudapestem.hu