Az egészségügyi és fogyókúrás tanácsairól ismert dr. Michael Mosley figyelmeztetett, hogy bizonyos ételek, amiket „egészségesebbként” reklámoznak, valójában nem azok, és többet árthatnak, mint amennyit használnak.

Egyre több élelmiszeren láthatjuk, hogy alacsony zsírtartalmú vagy nincsenek benne „egészségtelen” összetevők. Bár dr. Mosley szerint valóban nehéz kiigazodni a kínálatban, de véleménye szerint mindez sokszor csak az élelmiszergyártók ügyes marketingfogása, és nem áll mögötte igazi tudományos megerősítés.

„Azzal, hogy minden egyes polcsor végén hatalmas táblák hirdetik, hogy a legújabb termékek pontosan miért fogják megváltoztatni az egészségünket, könnyű beleesni a jól beállított csapdákba, és egy vagyont költeni olyan „egészséges” élelmiszerekre, amelyek nem is annyira egészségesek” – magyarázta a szakértő.

Dr. Mosley példaként négy olyan élelmiszert hozott fel, amelyeket egészségesebb alternatívaként forgalmaznak, ám ez csak ámítás:

Elsőként a különböző zöldségchipseket emelte ki, amelyeket a burgonya chips alternatívájaként reklámoznak. Dr. Mosley szerint azonban ezek a vékony zöldségszeletek nem elég nagyok ahhoz, hogy valódi tápértéket nyújtsanak, és a napraforgóolaj miatt, amiben megsütik azokat, nem is egészségesebbek, mint a krumpliból készültek.

Alternatívaként inkább a nyers zöldségeket, dióféléket, magvakat vagy a bélműködést erősítő savanyú káposztát és kimcshit javasolta.

A másodikkén az olyan termékeket említi, amelyeket „alacsony zsírtartalmú alternatívaként” árulnak. Az elmúlt években a tudományos kutatások számos új bizonyítékkal szolgáltak, amelyek elismerik a teljes zsírtartalmú élelmiszerek egészségügyi előnyeit.

Elmondta, hogy az alacsony zsírtartalmú termékeket gyakran megfosztják tápanyagaiktól, és cukorral és adalékanyagokkal tömik tele, hogy így pótolják a zsírmentességgel járó íz veszteséget. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezethet, és ettől csak még inkább vágyunk valami finomságra.

„A stockholmi Karolinska Intézet kutatói által végzett tanulmány 20 000 nő étrendjét követte nyomon 20 éven keresztül. A tanulmány összefüggést talált a teljes zsírtartalmú tejtermékek (tej és sajt) fogyasztása és a fogyás között. Tíz év alatt azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztottak teljes zsírtartalmú tejet, alacsonyabb volt a testtömeg index” – ismertette az orvos.

Véleménye szerint az olyan zacskós zabkásákat is kerülni kell, amikhez csak vizet kell hozzáadni, mert egy tál instant zabpehely akár 16 gramm cukrot is tartalmazhat.

Végül pedig amit kiemelt kerülendőként, az a palackozott salátaöntet. Bár a saláta nagyszerű választás az egészséges élelmiszerek szempontjából, a készen kapható öntetek jelentős mennyiségű kalóriát tartalmaznak adagonként, és nem sokan tartják be az ajánlott adagolási javaslatot.

„Emellett tele vannak adalékanyagokkal, hogy meghosszabbítsák az eltarthatósági idejüket, sűrítőanyagokkal és egyéb olyan hozzáadott anyagokkal, amiknek semmi keresnivalójuk a szekrényedben” – mondta a szakértő, alternatívaként pedig azt javasolta, hogy készítsük el mi magunk az öntetet a salátához olívaolajjal és balzsamecettel vagy citromlével.

Forrás: Filantropikum.hu