A zsidó származású törpék apró termetüknek köszönhetően élték túl a koncentrációs tábor megpróbáltatásait.

A II. világháború idején emberek millióit hurcolták koncentrációs táborokba, főként a zsidók, a rendszer ellenségei és a genetikai rendellenességekkel élők estek áldozatául a nácik gyűlöletének.

Az oda kerülőket legtöbbször dolgoztatták és éheztették, és volt akire az első pillanattól a halál várt. Egy magyar család azonban a körülményekhez képest szerencsés volt, hiszen még a halál angyalaként ismert Josef Mengele kísérleteit is túlélték.

Hitler hét törpéje

Az Ovitzok Máramaros megyéből származó magyar zsidók voltak, a családfő Shimson Eizik Ovitznek tíz gyermeke volt, ebből heten törpenövéssel születtek, és csak három gyerek volt normális magasságú. Mivel fizikai munkát nem végezhettek a termetük miatt, édesanyjuk bíztatta őket, hogy alkossanak együttest.

Megalapították a Lilliput Troupe-ot, ahol kis hangszereken játszottak, énekeltek, és a ’30-as, ’40-es években rengeteg fellépésük volt Romániában, Csehszlovákiában és Magyarországon. A család jiddisül, magyarul, románul, oroszul és németül is énekelt.

1940 szeptemberében Magyarország elfoglalta Észak-Erdélyt, így az új faji törvények megtiltották a zsidó művészeknek a nem zsidók szórakoztatását. Hogy fenntartsák magukat, Ovitzék olyan papírokat szereztek, amelyekben letagadták, hogy zsidók, így 1944-ig folytatták körútjukat, amikor is lebuktak és Auschwitzba deportálták őket.

A nácik szenvedélyesen igyekeztek kiirtani a szellemi és testi fogyatékosokat. A kisembereket „genetikailag alsóbbrendű anyagnak” tekintették, a társadalom puszta terhének.

Azonban Hitlernek és a többi elborult elméjű nácinak voltak furcsa szokásaik, Hitler például nagy rajongója volt Walt Disney Hófehérke és a hét törpe című filmjének.

A halál angyala, a koncentrációs tábor orvosa, valódi nevén Josef Mengele tudott Hitler törpeszenvedélyéről, és ő maga is érdekesnek találta az Ovitz családot, így az azonnali kivégzés helyett kísérletezni kezdett rajtuk.

Josef Mengele

Az orvosnak beteges szenvedélye volt a tudomány iránt, és rengeteg brutális kutatást végzett a deformitásokkal küzdő embereken. A szemtanúk szerint, amikor az őr felébresztette Mengelé-t azzal, hogy egész törpecsalád került Auschwitzba, öröm lett úrrá rajta.

Mengele nem csak a törpéken, hanem családtagjaikon is szeretett volna vizsgálatokat végezni, így tizenegy rab is azt mondta, hogy rokonságban állnak, csak hogy megússzák a munkát és a halált. Mengele gondoskodott arról, hogy jobb életkörülmények között éljenek, hogy megfigyelhesse őket.

A kísérletek sem voltak egyszerűek: kihúzták a hajukat és fogaikat mintavétel céljából, hideg-meleg vizet öntöttek a fülükbe, és vegyszercseppeket a szemükbe.

Elizabeth Ovitz szerint a nőgyógyászati vizsgálatok voltak mind közül a legrémesebbek. Befecskendeztek dolgokat a méhükbe, vért vettek, mélyen beléjük nyúltak, átszúrták őket és mintákat vettek tőlük.

A nő szerint lehetetlen szavakba önteni azt az elviselhetetlen fájdalmat, amit elszenvedtek, és ami még napokig tartott a kísérletek befejezése után is. Emellett fájdalmas kísérleteket végzett az orrukon keresztül, és felvágta szöveteiket a szájukban és a kezükben – természetesen mindezt érzéstelenítés nélkül.

Érdekes kapcsolat Mengele és a család között

A szörnyű kínzások miatt azt hihetnénk, hogy Ovitzék teljes szívükből gyűlölték Mengelét, ez azonban nem így volt. Mivel jobb életkörülményeket kaptak, és az orvos mindig megakadályozta, hogy gázkamrába küldjék őket, így a törpéknél kialakult valamiféle Stockholm-szindróma, amit tovább fokozott, hogy mindig kedves volt velük, néha ajándékokat is vitt nekik – játékokat vagy édességeket, amelyeket a táborban elhunyt gyerekektől vett el. Tudva, hogy Hitlert mennyire elbűvölték a törpék, Mengele úgy döntött, hogy felvesz egy videót.

Ovitzéknak német dalokat kellett énekelnie, hogy szórakoztassák a Führert, hogy ne legyen szomorú és magányos a háborúban, ezt a felvételt azonban magával vitte a tábor felszabadításakor, így örökre eltűnt.

Ovitzék végül túlélték Auschwitzot, 1945 januárjában azonban eljött a felszabadítás pillanata. Hét hónapig tartó gyaloglás után megérkeztek szülőfalujukba, innen Belgiumba költöztek, majd kivándoroltak Izraelbe.
Folytatták a zenélést, míg 1955-ben nyugdíjba vonultak, és vettek egy mozit. A legidősebb testvér, Rozika 1984-ben hunyt el 98 évesen. Franziska 91 évesen halt meg 1980-ban. A legtovább Piroska élt a testvérek közül, aki 2001-ben hunyt el.

Kapcsolódó: Blikk.hu

Forrás: Femina.hu