Virtuális szájkarate.

Oktatóvideót tett közzé a napokban a rendőrség a Facebookon. Ebben a gyalogosoknak adnak útmutatást a zebrán való átkeléshez. Három szabályt fogalmaznak meg:

  • Ha érkezik egy jármű, és el tudod olvasni a rendszámát, akkor közel van,
  • Ha látod, hogy férfi vagy nő vezet, akkor nagyon közel van.
  • Egész addig nem lépsz le elé, míg bele nem néztél a vezetőnek a szemébe.

Itt a videó:

A bejegyzésre Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár is reagált.

„A rendőrség dolga a jogszabályok betartatása. Azokban pedig nem szerepel olyasmi, hogy a gyalogosnak a kijelölt gyalogátkelőhelyen az érkező gépjármű rendszámáról, a vezető neméről vagy haja színéről meg kéne győződnie, végképp nem olyasmi, hogy meg kéne »lájkkal« köszönnie, hátha akkor az autós máskor is betartja a szabályokat.

A rendőrség menjen ki a zebrákhoz és tartassa be a KRESZ-t,

ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket Facebook-videókban – ez ugyanis teljes szereptévesztés és mivel a szabálytalankodást tekinti alapnormának, ezáltal rendkívül káros is”

– írta.

Erre a rendőrség is reagált. Azt írták:

„Természetesen kollégáink a szabályok betartatásán is dolgoznak, de ha csak egy életet sikerül megmenteni egy ilyen videóval, már megérte. Hálásak vagyunk minden megosztásért, így baleset-megelőzési üzenetünk minél több emberhez jut el!”

Vitézy rákontrázott ezzel:

„A kollégák jószándékát egy percig se vonom kétségbe, de a kritikám annak szólt: ez a videó olyan tévképzeteket erősít, amelyekkel valójában nem megmenteni sikerül életeket, hanem veszélybe sodorni.

Hiszen épp a Rendőrség erősíti azt a felfogást, hogy a zebrát gépjárművel megközelítve csak akkor kell elsőbbséget adni, ha a gyalogos előtte ezt vagy amazt csinál, köszönetet mond, szemkontaktust teremt stb., miközben a szabály valójában a KRESZ-ben teljesen egyértelmű és nem köti ilyen feltételekhez az átkelést.

Pont az eleve védettebb, gépjárművet vezető közlekedők gyengébb, védtelen közlekedőkkel szemben tanúsított szabálytalan magatartásmintáit kezeli alapnormaként ez a videó, ez a fő gond vele.

Nem vitatom, hogy érdemes mindenkiben tudatosítani, hogy az elsőbbséget nem mindig adják meg és defenzíven érdemes közlekedni, de ez a videó túlmegy ezen, hisz meg sem említi, nem is utal rá, hogy mik a valós elsőbbségi viszonyok a gyalogátkelőhelyeken és nem beszél a balesetek szempontjából sokkal fontosabb szereplőkhöz, a gépjárművet vezetőkhöz”.