Odáig jutottunk, hogy luxusnak számít egy koporsós temetés! A díjak pedig csak emelkednek. Tízből legalább hárman otthon tartják szeretteik hamvait, mert nincs pénzük eltemetni.

Átlagosan félmillió forintra becsülik a temetéssel, illetve az elhalálozással járó költségeket. Az utóbbi három évben megháromszorozódott azok száma, akik még életükben gondoskodni szeretnének az elhalálozásukat kísérő kiadásokról.

Mindeközben a temetkezési vállalkozók szerint egyre többen vannak azok is, akik a legolcsóbb temetkezési formát választják: leginkább anyagi-, egyeseknél érzelmi okok miatt, ma tízből hárman hazaviszik szeretteik hamvait. Illetve az is gyakori, hogy szülők, nagyszülők sírhelye fölé helyezik el az urnákat, ezzel megtakarítva a sírhely megváltásának a díját.

Az elmúlt ötven évben, az első hazai hamvasztók megjelenésével megváltoztak a temetkezési szokások hazánkban: míg korábban szokatlan volt, hogy az elhunyttól ne hagyományos, koporsós temetéssel vegyenek végső búcsút, addig ma egyre ritkább a koporsós temetés, a fővárosban a temetéseknek csak 10-15 százaléka.

Hamvasztás esetén a hamvasztás, az urna, az esetleges hűtés és az ügyintézés költségeivel kell kalkulálni. Ennek a költsége országosan változó, a felmérés alapján megkérdezett temetkezési vállalkozók szerint a hamvak kiadása akciósan 58 ezer forinttól kezdődik, ha kórházban történt a haláleset, de az összeget sok tényező befolyásolhatja.

íme a minimumköltség:

Alap hamvasztási szolgáltatás:

Hamvasztási díj: 31.115 Ft Halottkezelési díj Krematóriumban: 4.900 Ft Hamvasztó koporsó: 27.235 Ft Elhunyt szállítási díj a hamvasztó üzembe: 27.605 Ft Egészségügyi egységcsomag: 9.780 Ft Kegyeleti szakszolgáltatás: 7.620 Ft Hamvakat tartalmazó urnabetét: 3.250 Ft Hamvak szállítása irodába hamvasztó üzemből: 8.510 Ft Urnakiadási adminisztrációs díj: 5.715 Ft Ügyintézési díj: 24.765 Ft

Összesen: 150.495 Ft

A végösszeg befolyásolja, hogy hol történt a haláleset (a lakásból történő elszállítás önmagában 15-20 ezer forinttal növeli a költségeket), milyen távolságra szükséges az elhunytat szállítani, hány napig kell hűteni a holttestet, és, hogy milyen kellékeket (urnát, urnaterítőt) választunk.

A kórházi elhalálozás vagy boncolás esetén a holttest felöltöztetésének is költsége van, akár 16-18 ezer forintra is rúghat. Összességében az elhalálozással járó összkiadások ritkán jönnek ki 90 ezer forint alatt, van olyan vidéki temetkezési vállalat, amelynél a legolcsóbb temetés is bruttó 200 ezer forint.

A fővárosban lényegesen magasabb azok aránya, akik a hamvasztást választják, egyes temetkezési vállalkozóknál az ügyfelek 60 százaléka magával viszi a hamvakat, míg vidéken csak 15-20 százalékuk.

Akik nem rendelkeznek megtakarítással temetésük költségeinek fedezésére, azoknak a következő években csak nehezebb lesz, hiszen drágulás várható ezen a területen is.

Az állam által támogatott, ingyenes szociális temetés intézményének bevezetését – amely évek óta „napirenden” van – legutóbb 2019-re halasztották, a települési önkormányzatoktól igényelhető temetési segélyre pedig csak a legrászorultabbak jogosultak. A magyar átlagbérekből és -nyugdíjakból pedig már jó előre el kell kezdeni a spórolást.

Forrás: minden-egyben.com
Kapcsolódó: ATV Magyarország