Ez is egy módja a tanárhiány leplezésének.

Talán még soha nem volt példa ilyen mértékű pedagógushiányra mint ma, azonban mostantól hivatalos adatokat nem láthatunk erről. Az Oktatási Hivatal a jövőben már nem fog tájékoztatást kérni az iskoláktól a betöltetlen álláshelyek számáról, így sem a nyilvánosság, sem pedig a szakszervezetek nem fogják tudni, mennyi tanár hiányzik a rendszerből.

Változtattak a szabályokon

Egészen hihetetlen, de a közoktatási intézmények statisztikai jelentésében októbertől már nem tartják számon, hogy az országban jelenleg hány tanári állás várakozik betöltésre, így az az Oktatási Hivatal oldalán sem lesz elérhető.

A PSZ elnök is megszólalt

Az ügy kapcsán az RTL-nek adott interjút Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, aki elmondta: „A kormány ezzel a pedagógushiányt akarja eltakarni, és nemlétezővé tenni a problémát.„

A szakszervezet elnöke szerint, az adatokból eddig sem lehetett túl sok mindent megtudni, például a nyugdíj mellett foglalkoztatottak száma is rejtve maradt. Közölte, sokszor óraadókkal próbálnak játszani, továbbá túlmunkákkal elfedni a hiányt.

Megy a ködösítés

Az elnök kifejtette, a kormány vélhetően nem akarja a valóságot tudni ebben a kényes kérdésben, hiszen a státusztörvény miatti felmondásihullám miatt csak a ködösítés tűnik járható útnak.

Nem válaszolt az Oktatási Hivatal

Az, hogy az adatkérés leállítása valóban kormányzati kérés volt-e, nem tudni, ugyanis az RTL kereste az Oktatási Hivatalt az ügyben, ám érdemi válasz nem érkezett.

Kép: PDSZ Facebook oldal

Forrás: BudaPestkörnyéke.hu