Már nem kell sokat várni a rendszer indulására.

Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kommunikációs főosztálya szerda este.

Mint írták, a kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, ennek érdekében júliustól átalakult a hulladékgazdálkodás. A brüsszeli elvárásoknak megfelelően bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben

a környezetszennyező termékek gyártóinak többet kell fizetniük a termékeik után keletkező hulladék kezeléséért

– részletezték.

Idézték a közleményben Raisz Anikót, az EM környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárát, aki bejelentette: jövő év elejétől kötelező visszaváltási rendszer működik majd az országban, amely hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt Magyarország elérje a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát.

Az államtitkár emlékeztetett: az új hulladékgazdálkodási és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a meghatározott termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását.

Jövő év elejétől

a MOHU működteti a kötelező visszaváltási díjas rendszert is,

amelynek részleteit a Magyar Közlöny 2023. évi 140. számában megjelent kormányrendelet tartalmazza – írták.

Ismertették: a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása – ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni.

Hozzátették: a gyártó a kötelező visszaváltási díjas termékeken kívül meghatározott terméket vagy csomagolást a forgalmazóval kötött megállapodás alapján önkéntesen visszaváltási díjas termékké minősítheti.

Továbbá azt is közölték, hogy a visszaváltási díj összege kötelezően visszaváltási díjas

nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint,

az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetében a gyártók által meghatározott összeg, amelyet a vásárló a visszaváltást követően visszakap.

A közlemény szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton,

visszaváltó automatákkal kell biztosítaniuk

a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, valamint kötelező visszaváltási helyet kell kialakítani az 1000-nél több lakosú településeken. Ugyanakkor a kötelező visszaváltási rendszerben való részvétel alól egyes gyártól felmentést kaphatnak bizonyos feltételek mentén – fűzték hozzá.

A minisztérium közlése szerint a jogszabályban biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, azok ugyanis korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

(MTI)