Mindeközben egyre több nyugdíjas kényszerül arra, hogy dolgozzon.

A nyugdíjkorhatár egyre inkább kitolódik. Emiatt pedig sokan attól tartanak, hogy mire elérik a nyugdíjas kort, már nem lesz elég energiájuk, vagy elég jó egészségi állapotuk ahhoz, hogy élvezzék a nyugdíjas éveiket, a hosszú évtizedek kitartó munkájának gyümölcsét.

Magyarországon 1928-óta létezik öregségi és rokkantsági nyugdíj.

A 90’es években a nők még 55 évesen, a férfiak pedig 60 évesen mehettek nyugdíjba.

A korhatár azonban egyre csak emelkedik. A magyar kormány is intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy minél több ember dolgozzon nyugdíjas éveiben. Az előrejelzések szerint 2050-re, 72 év körül lehet a nyugdíjkorhatár az országban.

Ha az ember végig dolgozza a fiatalkorát, a legszebb éveit áldozza a munkájára ahelyett, hogy a családjával töltene több időt, hogyan várható el, hogy még a 60-as éveiben is dolgozzon?

A cél az lenne, hogy az ember még egészséges és aktív, cselekvőképes személy legyen, mikor már nem kell dolgoznia.

Az ember a nyugdíjas éveit úgy szeretné leélni, hogy végre mindent megtehet, amire eddig nem volt ideje. Többet lehet a családjával, utazhat, nyaralhat, nem csak akkor amikor a munkáltatója elengedi szabadságra.

Ezt a célt kellene kitűzni a társadalomban, és nem azt, hogy annyira alacsonyak legyenek a nyugdíjak, hogy az ember még idős korában is munkára kényszerüljön, illetve annyira alacsonyak legyenek a fizetések, hogy az ember kizsákmányolja és túlhajszolja önmagát fiatal éveiben, és nem maradjon ereje a nyugdíjas éveire.

Fotó: pexels.com

Kapcsolódó: ATV Magyarország

Forrás: szuperjo.net