Hűha!

Az előzetes várakozásoknál jelentősen magasabb megtakarításokkal rendelkezett az Amerikai Egyesült Államok lakossága 2021 végén, mint amire az elemzők számítottak. Az amerikai jegybank, a Fed ugyanis korábban 2200 milliárd dolláros megtakarítási állománnyal számolt, azonban a pandémia alatt keletkezett kényszermegtakarítások összege végül több mint 2400 milliárd dollár volt – hívta fel a figyelmet Virovácz Péter és Szőnyi Dávid, az ING Bank két elemzője a G7-nek írt összefoglalóban.

Hangsúlyozták: a fentiek alapján kijelenthető, hogy a lakosság kevesebbet költött a Covid-járvány alatt, ezért fordulhatott elő, hogy a vártnál nagyobb megtakarítást halmozott fel az USA társadalma. A Covid idején felhalmozódott megtakarításokból 1750 milliárd még mindig a lakosság rendelkezésére áll, ami 700 milliárddal több a korábban vártnál. Ez az össszeg a GDP 2,5 százalékának felel meg.

A lakossági tartalékok magas szintje miatt a jegybank úgy érezheti, hogy érdemes magasan tartani a kamatokat, hiszen az hozzájárul ahhoz, hogy erős legyen a dollár. A kockázatmentes hozam pedig elszívja a pénzt a feltörekvő gazdaságoktól, így például Magyarországtól is.

A fenti tényező – minden más változatlansága mellett – pedig gyengébb forintárfolyamhoz vezet, jegyezték meg az elemzők. A dollár gyengülése hozzájárulhatott volna a kockázatnövelési hajlandóság növekedéséhez, azonban az elmúlt hónap eseményei tükrében ez a lehetőség elillanni látszik.

{T}ehát az év végi 370–375 körüli euró/forint-előrejelzésünk alatti egyik tartó pillér összerogyni látszik, így pedig már egyre inkább csak az Európai Unióval kötött megállapodás reménye táplálja az egyre optimistábbnak tűnő várakozást

– összegeztek az ING Bank elemzői.