Olyan gyerekeket nevelni, akik felnőttként boldogok, stabilak és sikeresek lesznek nem könnyű feladat. A „jó” gyerekek közel sem olyan maguktól értetődőek, mint ahogy azt sokan hiszik.

Szülőként rengeteg dologban tévedhetünk, úgy, hogy észre sem vesszük. Számos pszichológus kutatta a gyereknevelés különböző technikáit, és olyan módszereket találtak, amelyekkel a szülők elindíthatják gyerekeiket a megfelelő úton.

Bár úgy tűnhet, hogy ezek jelentéktelen dolgok, mégis mind biztos alapot nyújtanak a gyerekek későbbi életszakaszaihoz. Gyerekként még érzékenyek mindenféle befolyásra, ezért fontos, hogy odafigyeljünk az őket érő hatásokra.

Ezt a 7 technika segíthet a szülőknek, hogy „jók” és jól legyenek a gyerekeid:

1. A szülők tisztelik a gyerekeiket

Hagyják, hogy a gyerekeik a maguk módján fejezzék ki magukat. Tisztelik a gyerekeiket, meghallgatják őket, és figyelembe veszik az érzéseiket. Természetesen nem a másik végletre gondolunk, amikor a gyerekek kihasználják mindezt, de ki kell mutatniuk, hogy tisztelik a gyerekeiket, amivel arra tanítják őket, hogy tiszteljenek másokat.

2. Minőségi időt töltenek a gyerekeikkel

Fontos, hogy szánjunk időt a gyerekeinkre, még akkor is, ha csak filmet nézünk velük. A lehető legnagyobb mértékben jelen kell lenni a gyerekeid életében. Senki sem szeretné, hogy a gyerekeivel elidegenedjenek egymástól, ez mégis gyakran megesik.

3. Sok mindent a szülőktől tanulnak

Egy szülőnek meg kell tanítania bizonyos dolgokat a gyerekeinek. Mutasd meg, hogy kell felelősséget vállalni és tanítsd meg őket arra, hogy kezeljék a saját problémáikat. Hagyd, hogy elkövessék a maguk hibáit, de légy ott mellettük, hogy segítséget nyújthass.

Tanítsd meg őket a hálára, és arra, hogyan kell végrehajtani az egyszerű, mindennapi dolgokat. Ebből megérthetik, mennyire fontos a tanulás, és később hálásak lesznek érte.

4. Valóban gondoskodnak a gyerekeikről

A valódi gondoskodás nem annyiból áll, hogy átöleled a gyereket, amikor zaklatott. Megértőnek és gondoskodónak kell lenni, túlzások nélkül, ám hogy hol a határ, erre mindenkinek magának kell ráéreznie, de ne legyél olyan ember, aki nem mutatja ki a gyerekinek, hogy törődik velük.

5. A gyerekek az életkoruknak megfelelő döntéseket hoznak, és felelősséget vállalnak

Nem kell túlságosan óvni a gyerekeidet. Az igazán jó szülők hagyják, hogy a gyerekeik egy határon belül maguk dönthessenek dolgaikban. Például, egy kisgyerek esetében nyugodtan hagyhatod, hogy kiválassza, milyen színű ruhát szeretne viselni aznap. Ösztönözd a gyerekeidet, hogy felelősséget vállaljanak, és saját maguk hozzanak döntéseket az életben. Így felkészíted őket az életre és nem kell majd attól tartanod, hogy 18 évesen még mindig nem tudják megoldani a mindennapi dolgokat sem, mert te mindig megcsináltad ezeket helyettük.

6. Megismernek különböző kultúrákat

Ezzel arra tanítod őket, hogy megértőbbek és elfogadóbbak legyenek olyan emberekkel, akik mások, mint ők. Mindenkinek képesnek kell lennie arra, hogy szeressen másokat, és együtt érezzen velük. Annál jobb, minél nyitottabb és elfogadóbb egy gyerek. A világ tele van különböző emberekkel, és mindenkinek arra van szüksége, hogy elfogadják.

7. Kimutatják a törődésüket

Amikor a gyermeked szomorú, és úgy érzi, nincs kivel megbeszélnie a problémáit, ott kell lenned mellette. Győződj meg arról, hogy tudja, hozzád bármikor fordulhat. Sok szülő inkább hagyja, hogy a gyerekei bezárkózzanak a szobájukba ahelyett, hogy megkérdezné, mit éreznek.

A törődésed kimutatásával érezteted a gyerekkel, hogy nincs egyedül a világon. Tudni fogja, hogy te ott vagy mellette a legnehezebb pillanatokban is. Ez pedig nagyon fontos bizonyos helyzetekben.

Lehet, hogy a gyerekeid nem lesznek tökéletesek, de ha odafigyelve neveled őket, nagyszerű emberek lehetnek. Ha a fent leírt dolgokat megteszed, megtaníthatod nekik a helyes irányt az életben. Amíg mindent megteszel, ami tőled telik, minden rendben lesz.

Fotó: Pexels.com
Forrás: Filantropikum.com