Autóbalesetet szenvedett a Görögországba nyaralni tartó szegedi család Szerbiában. Az ütközést csak a két 20 hónapos ikerlány élte túl, akik árván maradtak. Lendit és Lujzit nagynénjük és férje magához vette.

Magukhoz vették a kicsiket

A tragédia miatt egyik pillanatról a másikra vált háromgyermekes szülővé Kalmár-Vas Réka és férje, Kalmár Gábor. Tízhónapos kisfiuk mellett egy 20 hónapos ikerpárt is nevelnek.

Nem voltak elérhetőek

„A testvérem nyaralni indult a családjával Görögországba. Már napközben is hívtam többször, nem vette fel a telefonját. Amikor kiderült, hogy nem érkeztek meg a szálláshelyre sem, tudtam, hogy baj van” – mesélte a testvér a történteket.

Folyik az ügy felderítése

Másnap reggel már a magyar konzul is nyomozott, keresték a négytagú családot, körözték is őket, végül délben kiderült, hogy autóbalesetet szenvedtek. „Egy nyílegyenes szakaszon történt a tragédia, de hogy pontosan hogyan, nem tudjuk. Csak annyi biztos, hogy nem másik autóval ütköztek” – mondta Réka a Délmagyarnak.

A gyerekeknek nincs komolyabb baja

Az édesanya, Éva kirepült a kocsiból és a helyszínen életét vesztette, férje, Mihály a kórházban, napokkal később hunyt el. Ikerlányaik kisebb sérüléssel megúszták, csak Lendi könyöke tört el.

Nem terveztek nagy családot

„Mivel a kislányokat kizárólag gyámként hozhattuk haza a szerb kórházból, 10 másodpercünk volt eldönteni, hogy nagycsaládosok legyünk és elindítani a hivatalos procedúrát. De egy pillanatig sem gondolkoztunk, hogy magunkhoz vegyük-e az ikreket, annak ellenére sem, hogy egy gyermekkel terveztük a közös jövőnket” – mesélte Réka.

Fel kellett venni valakit a kicsik mellé

Az életük az események által gyökeresen felfordult. A nyugodt kis Ádám mellé érkezett két eleven kislány, a három kicsi így 24 órás „szolgálatot” igényel, amit egy ember nem is képes ellátni.

„Egész életemben munkamániás voltam, a szülés után is rengeteget dolgoztam a lángosozónkkal. Ennek azonban vége szakadt az ikrek érkezésével, főállású anya lettem. Délután és este a férjem segít, de így is nagyon nehéz. Az elmúlt három évben minden családtagunk meghalt, egyetlen nagypapa kivételével. Így fel kellett vennünk valakit, aki segít a gyerekek körül” – mesélte Réka, akinek csak akkor van egy kis szabadideje, ha a gyerekek alszanak.

Sokakra számíthatnak

„Nagyon nehéz ez most, két hét alatt 10 kilót fogytam. De még szokjuk ezt az új, nagycsaládos életet, remélhetőleg belerázódunk.” Sok ismerősük segíti őket, sok pelenkát, ruhát is kaptak. Réka leszögezte: természetesen saját lányaiként kezeli majd az új jövevényeket.

Egyformán szereti őket

Amint tehetjük, örökbe is fogadjuk őket a férjemmel, már ezt is megbeszéltük. Az elején féltem tőle, hogy másképp fogom szeretni a testvérem gyermekeit, mint a sajátomat, de azt gondolom, tudom őket egyformán kezelni. És hiszem, hogy Éva és Mihály ezt látják odafentről – részletezte Réka könnyes szemmel, akinek még arra sem volt ideje, hogy meggyászolja testvérét, aki a leukámiát legyőzte, a sors mégis elszólította.

Tudni fogják, kik az igazi szüleik

Ha a lányok anyának és apának kezdenek majd szólítani bennünket, nem lesz ellenünkre, hiszen mi fogjuk felnevelni őket. De tudni fogják, kik az igazi szüleik, még ha nem is emlékeznek majd rájuk – tette hozzá.

Kiemelt kép: illusztráció
Forrás:kékvillogo.hu