Négy dolgozót azonosítottak (tuberkolózis) tbc-s megbetegedéssel az Infineon Technologies ceglédi üzemében.

Az első fertőzött kilétét a napokban erősítette meg a félvezető elemek gyártásával foglalkozó cég.

A ceglédiek úgy tudják: az egyik beteg már életveszélyes állapotban, a TBC okozta agyhártya-gyulladással mesterséges kómában van.
A társaság szerint munkavállalóik nagyrésze be van oltva tuberkulózis ellen, a helyzet miatt azonban mindenkit kivizsgálnak.

„Megerősítjük”

„Megerősítjük, hogy egy ceglédi kollégánk szeptember végén tuberkulózist kapott, és további három esetet azonosítottunk több mint 150 kollégánk orvosi vizsgálata során, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött személlyel” – közölte a cég.

Vizsgálatot rendeltek el

„Miután az egészségügyi hatóságok megerősítették a fertőzést, azonnal intézkedéseket kezdeményeztünk valamennyi munkatársunk egészségének biztosítása érdekében. Ez magában foglalja az összes ismert kontakt személy orvosi vizsgálatát – mielőtt újra beléphettek volna a telephelyre – további higiéniai intézkedéseket, valamint előkészületeket a potenciálisan fertőzött kollégák lehető legjobb kezelésének biztosítására” – tették hozzá.

Akár halált is okozhat

A tuberkulózis, más néven gümőkor egy olyan fertőző betegség, amelyet egy baktérium okoz. Leggyakrabban a tüdőt károsítja, de súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy a tbc-baktérium elárasztja az egész szervezetet és súlyos megbetegedéshez gyakran halálhoz vezet. A kórokozó nyálcseppek, elsősorban köhögés révén jut át egyik emberről a másikra – olvasható a Wikipédián.

Régen népbetegség volt

Az ANTSZ ismeretei szerint Magyarországon 1953-ban közel ötezer tuberkulózisos megbetegedést észleletek, azonban 1954 óta már minden újszülöttet beoltanak tbc ellen. Emiatt csökkent az esetszám, 2011-ben 1500 új megbetegedést regisztráltak. A 20. század elején még magyar népbetegségnek számított, leginkább a tömegek nyomorából és szegénységéből eredő egészségtelen életmód és nem megfelelő higiénia volt a felelős.

Van olyan dolgozó, aki nem veszi fel a munkát

A gyárban vannak olyan dolgozók, nem veszik fel a munkát, amíg a helyzet nem javul. Helyi információk szerint az egyik tbc-s beteg már súlyos, életveszélyes, a TBC okozta agyhártyagyulladással van mesterséges kómában.

Egy fiatal lány van lélegeztetőgépen

Az érintett betegek a közlések szerint fiatalok, a húszas éveikben járnak. A lélegeztetőgépen lévő beteg egy lány, aki napokig még dolgozott úgy, hogy csúnyán köhögött.

„Nem szeretnék bajt okozni”

„Én már az éjszakai műszakot nem vettem fel mert gyermekeim vannak és beteg anyukám, akiknek nem szeretnék bajt okozni. De nem enged a párom sem” – mondta egy dolgozó a Metropolnak.

Mindent megtesznek a terjedés megakadályozásáért

Az Infineon Technologies további intézkedéseket és információkat ígért a helyzet megoldására, illetve az egészségügyi hatóságokkal együtt a fertőzés terjedésének megelőzésén fognak dolgozni. A cég hangsúlyozta: mindent megtesznek a fertőzés terjedésének megakadályozásáért.

Kiemelt kép: illusztráció/Pexels.com
Forrás: Budapestkörnyéke.hu