Babona, vagy tényleg balszerencsés nap amikor a hónap 13. napja péntekre esik?

Honnan ered ez a hiedelem? A világon mindenütt van olyan ember, aki ezen a napon nem ül repülőre, autóba, vagy nem hajlandó üzleti tárgyalásokon részt venni, illetve szélsőséges esetben néhányan még az ágyból sem kelnek ki.

Meglepően sok embert befolyásol a péntek 13-tól való félelem, a Portfolio által hivatkozott felmérés szerint a magyar lakosság háromnegyede babonás, és a balszerencsét hozó mítoszok közül a péntek 13-tól félnek a leginkább. Külföldön is hasonló a tendencia.

Egy 2003-as amerikai felmérés szerint, amit a National Geographic osztott meg, az USA-ban körülbelül 20 millió olyan ember él, aki alárendeli a napját a babona körüli félelmeknek. Emiatt az NBC szerint, ezen a napon 800-900 millió dolláros veszteség keletkezik, minden péntek 13-ra eső munkanapján, mivel ezek az emberek ilyenkor nem használnak közlekedési eszközöket, nem dolgoznak.

Ráadásul elkerülhetetlen, hogy egy évben legalább egy péntek valamelyik hónap 13. napjára essen, ami maximum egy évben háromszor eshet meg.
Idén ez a második ilyen nap január 13-a után.

De mégis honnan ered a péntek 13-át övező misztikus félelem?

Az igazat megvallva, nincs biztos válasz arra, hogy honnan is ered a péntek 13-i félelem, azonban sok teória létezik ezzel kapcsolatban.

A legelterjedtebb mítosz szerint IV. Fülöp, francia király 1307. október 13-án, pénteken letartóztatott és kivégzett több száz templomos lovagot, hogy megszerezze a vagyonukat.

Valószínűleg valóban ezen a napon kötött ki a máglyán sok keresztes lovag a francia király parancsára, az viszont nincs bebizonyítva, hogy innen ered a ma ismert babona.

Egy másik teória még távolabbra teszi a babona eredetét, ami szerint a félelem gyökere az, hogy Jézus Krisztust pénteken – nagypénteken – feszítették keresztre, azután, hogy a tizenkét apostollal – köztük az áruló Júdással – tizenhárman megvacsoráztak egy asztalnál. Ehhez kapcsolódnak még olyan hiedelmek is, miszerint a tizenhármas szám konkrétan Júdásra utal, a péntek pedig az Európában élő pogányok isteneknek szentelt napját jelöli. Hasonló eszmefuttatás figyelhető meg az északi mitológiában is, ahol a történet szerint Loki, a tréfacsináló isten hívatlan, tizenharmadik vendég volt egy valhallai vacsorán, ami végül tragikus halállal végződött.

Az utóbbi babona miatt sokan manapság sem mernek egy tizenhárom fős társasággal egy asztalhoz ülni, így volt ezzel Franklin Delano Roosevelt, amerikai elnök és Napóleon is. Utóbbi bevezette a tizennegyedik (quatroziéme) intézményét, ami annyit jelentett, hogy mindig volt egy ember a kastélyokban, aki egy tizenhárom fős asztaltársasághoz beugrott tizennegyediknek.

A 13-as szám önmagában is félelmet kelt

A triszkaidekafóbia a tizenhármas számtól való félelmet jelenti, amely sokakat érint szerte a világban.

New Yorkban a felhőkarcolók 80 százalékában nincs 13. emelet, az olyan felhőkarcolókban, ahol pedig van, ott sok esetben nincsenek irodák vagy lakások az emeleten. A londoni One Canada Square felhőkarcoló 13. emeletén sem találhatók kiadó irodák, helyette az épület légkondicionálása zajlik itt.

Sok szállodában nincsen 13-a számú szoba, kórházakban nincs 13-as kórterem, a színházak nézőterén 13. sor, és a babona elérte a memphisi és a New York állambeli Islip repülőtereket is, ahol nincs 13-as kapu, San Franciscóban pedig a 12. és a 14. sugárút közötti utcának pedig nem akarták szerencsétlenséget hozó 13-as nevet adni, ezért Funston Avenue-nek keresztelték.

Azonban feltehetően a péntektől jobban félhettek az ókorban és a középkorban, mint a 13-as számtól, ugyanis ez volt a kivégzések napja.

Mi az alapja a félelemnek?

Sok pszichológus egyetért abban, hogy az ember életében számos olyan rejtélyes veszély vagy a stressz van, amit nem tud kontrollálni, így hinni akar abban, hogy az olykor felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan jelenségek mögött mégis van valami ok, jelen esetben ez az ok pedig az, hogy a péntek 13-a szerencsétlen nap és ezért történnek vele kellemetlen dolgok. Akadnak azonban olyanok is, akik megfordítva a babona jelentését, szerencsésnek tartják ezt a napot.

Forrás: velvet.hu