Terézváros díszpolgára lett Lang Györgyi, a Pa-dö-dő néhai énekesnője, aki évtizedeken keresztül Budapest 6. kerületében élt.

Lang Györgyi hosszú, súlyos betegség után, idén májusban, 66 évesen, terézvárosi otthonában halt meg.

Méltán lehetünk büszkék rá

Posztumusz Terézváros Díszpolgára címet kapott Lang Györgyi, a 6. kerület vezetésétől. Kulka János és Falusi Mariann könnyes szemmel vették át a díjat elhunyt barátjuk helyett.

„Életét súlyos betegség kísérte végig, de ezt is a rá jellemző derűvel és pozitivitással élte meg. Olyan előadóművész, akire nemcsak a terézvárosi lakosok, de az egész ország büszke volt és büszke ma is.” – indokolta döntését az önkormányzat.

Szeretett élni

A díj átvételéről készült videóban Falusi Mariann, a Pa-Dö-Dö egykori társtagja megosztotta, hogy Györgyi nagyon sokat szeretett volna még utazni, és a sportriporterkedést is szívesen kipróbálta volna. „Élni szeretett, az utolsó pillanatig” – mesélte az énekesnő.

Nagyon röhögne

„Ha Györgyi hallana a díszpolgárságról, nagyon röhögne, mert mindig távol álltak tőle az ilyen elismerések, meg egyáltalán bármiféle hivatalos dolog. Ő mindig úgy gondolta, ha őt valahova odateszik, akkor a szabadságát korlátozzák. De egy ilyen szabad kerületben szerintem tök jó szabadnak lenni” – mondta egykori alkotótársa és jó barátja, Falusi Mariann.

A betegség sem állította meg

Az énekesnőnél 28 éves korában sclerosis multiplexet diagnosztizáltak. Bár évek óta kerekesszékbe élte az életét, idővel megbékélt betegségével, és továbbra is koncertezett, utazott a nagyvilágban. Azonban 2021 decemberében stroke-ot kapott, mely által beszédközpontja sérült, jobb karja lebénult.

Sokat segített

Az énekesnő, habár úgy tűnt jobban van, állapota miatt jó ideje folyamatos segítségre szorult. Falusi Mariann naponta látogatta, sokat segített zenésztársának és barátnőjének, ezalatt több évig vezetettek műsort a frekvenciájától megfosztott Klubrádióban is.

Megrázó interjú

„Sziasztok! Lang Györgyi vagyok, sztrókos” – a hvg.hu 2021-es beszámolója szerint így köszönt be rádióműsorában a történtek után. „Az történt velem, hogy felébredtem reggel és úgy éreztem, hogy nem tudok se beszélni, se mozogni. Szerencsére nálam volt a telefonom és mindenkit felhívtam. (…) Képzeljétek el, az volt a furcsa, hogy tudtam a jobb kezemmel integetni, amikor felébredtem, de legközelebb már nem tudtam” – idézte fel a történteket akkoriban az énekesnő.

Ugyanabban a kórházi szobában feküdt, ahol Kulka János

Falusi Mariann hozzátette, hogy Lang Györgyi a stroke után telefonhívásával rögtön két mentőt és 5-6 barátot riasztott egyszerre. Az énekest az Amerikai úton, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben kezelték egy hónapon keresztül, és elmondása szerint ugyanabban a szobában feküdt, ahol korábban a szintén sztrókkal kezelt Kulka János.

A kezdetek

Lang Györgyi 1957-ben született Szegeden. 1975-ben érettségizett a zuglói Radnóti Miklós Gimnáziumban. Majd húsz éves korában, 1977-ben kezdte meg tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1981-ben lediplomázott.

Hosszú barátság

1988-ig a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagja volt. Ugyanebben az évben alapították meg a Pa-Dö-Dő együttest, amelynek sikere a mai napig töretlen. Falusi Mariannal tartó barátságuk is több évtizedet foglalt magába.

A rendszerváltás óta tartó pálya

Hírnevüket az Interpop Fesztivál hozta meg. Innentől kezdve népszerűségük rohamosan növekedett. 1990-ben a szovjet katonák kivonulását megéneklő Bye-Bye Szása című dal óriási sláger lett, ami az évtizedek alatt sem veszített értékéből.

Terézváros Láng Györgyiről készült videója:

Forrás: budapestkörnyéke.hu