18-an vesztették életüket az öt évvel ezelőtt történt veronai buszbalesetben. V. János továbbra sem kért bocsánatot a 18 halálos áldozat hozzátartozóitól, illetve az elhunytak családtagjai azóta sem tartják megfelelőnek a büntetés súlyát a sofőr tettének arányában.

Így történt a tragédia

Egy sítáborból hazafelé tartva Veronánál egy autóbusz baleset következtében 18 ember életét vesztette. A buszvezető V. János egy betonpillérnek kormányozta a járművet. A becsapódás után a jármű kigyulladt. A sofőrök éppen a baleset előtt váltották egymást. A katasztrófa oka az lehetett, hogy a vezető alvászavarban szenvedett, a busz pedig alkalmatlan volt a közlekedésre.

Így védekezett a buszsofőr

A buszsofőrt azzal vádolták, hogy elaludt a volán mögött. V. János viszont tagadta ezt, állítása szerint nem ő vezette a buszt a baleset pillanatában, hanem a váltótársa, aki nem élte túl a tragikus ütközést.

Szendrei Endre az unokahúgát vesztette el a balesetben. „A vétkes sofőrre nem tudunk úgy tekinteni, mint egy normális emberre. Hogy egy 18 halálos áldozatot követelő baleset okozója nem kér bocsánatot, az mindenképpen őt minősíti.” – mondta szomorúan.

Védik a jogszabályok

„Ez egy súlyos etikai kérdés, ennek pedig semmi köz nincs ahhoz, hogy az illető bűnös vagy sem. V. János nem tudta a feladatát teljesíteni, vagyis nem hozta haza a gyerekeket és kísérőiket Magyarországra” – fogalmazott a gyászoló hozzátartozó, aki elképesztőnek tartja, hogy valakit, aki egy akkora hibát elkövetett, mint V. János, jogok sora illet meg.

18 év helyett 4 év

„A sofőr első fokon az Olaszországban maximálisan kiszabható 18 éves ítéletet kapta, de mára eljutottunk odáig, hogy a kedvezményekkel akár négy év letöltése után szabaduljon. Hozzáteszem, az olasz törvények azt is megengedik, hogy egy elítélt félidőben kérheti, hogy a hátralevő részre házi őrizetbe helyezzék. Szerencse, hogy a magyar szabályozás ezt a lehetőséget nem ismeri” – idézte fel Szendrei Endre.

Nem tudják a sofőr hogyan él a börtönben

„Az igazság az, hogy nem is nagyon vagyunk rá kíváncsiak. Csak felbosszantanánk magunkat, ha megtudnánk, hogy milyen kényelmes körülmények között tölti a mindennapjait” – írja a Ripost.

Mindent eladott a kártérítés miatt

„Biztos forrásból a tudomásomra jutott, hogy V. János nevén Békéscsabán volt egy lakás, amit a baleset után eladott, de egy nyaralóról is hallottam. Utána az élettársa azóta vásárolt házában laktak együtt, ahol szeptemberben őrizetbe vették” – mesélte Szendrei Endre. Illetve minden más vagyonát eladta, ami miatt a gyakorlat szerint a jövőbeni járandóságait fogják megterhelni.

Bár a túlélőknek és a családtagoknak a biztosító már fizetett, V. János ellen meghozott olaszországi ítélet a börtönbüntetést és kártérítést is tartalmaz. Ehhez az érintettek automatikusan nem juthatnak hozzá, polgári pert kell indítaniuk itthonról, hogy behajthassák az olasz határozatban foglaltakat.

„Engem nem a pénz érdekel”

„Azt szeretnénk, ha a bíróság elrendelné, hogy V. Jánosnak a tragédia bekövetkeztekori anyagi helyzetét vegyék alapul, és ez a tulajdonos céget is érintené, hiszen akkoriban rendkívül magas árbevétellel és gépjárműparkkal rendelkeztek. Néhány éve persze, tettek lépéseket, így mára már koránt sincs akkora vagyonuk. Engem nem a pénz érdekel, elsősorban az a célom, hogy precedenst teremtsünk (..), hogy ne tudjanak kimenekülni anyagilag” – osztotta meg Szendrei Endre.

Százmillió forint körül lenne a számla

A lap hozzáteszi, hogy amennyiben V. Jánosnak a tragédia idején lévő vagyoni helyzetét vennék számításba, valószínűleg még akkor sem tudná törleszteni a számlát, amely 100 millió forintos összegekre rúg.

Kiemelt kép: illusztráció

Forrás: kékvillogó.hu