Extra rövid ünnepi beszédet tartott a miniszterelnök.

Október 23-án Orbán Viktor Veszprémben tartott ünnepi beszédet. A helyszínen már vasárnap komoly készültség volt. A miniszterelnök nem sokkal a beszéde előtt kordonok mögül jelentkezett be a Facebookon, mondván, minden rendben van a helyszínen.

Az Orbán-beszédre a sajtót nem engedték be, csak a köztévé közvetítette, ezenkívül a Facebook-oldalán lehetett élőben követni azt.

A miniszterelnök ünnepi beszéde elején köszöntötte a világ minden pontján élő és ünneplő magyarokat. Úgy kezdte:

Magyarország minden városának és falujának megvan a maga 1956-a. Mindegyik szolgál valamilyen tanulsággal, és mindegyik része a mi nagy közös ’56-os szabadságharcunknak. Nem csak igazságtalan és lekezelő, de

egyenesen hiba, ha valaki 1956-ot csak a rivaldafényben álló fővárosunk forradalmának látja,

ezért méltó és igazságos, hogy ma itt Veszprémben hajtunk fejet az ’56-os szabadságharcosok emléke előtt”.

Arra is kitért, hogy a kommunizmus vezetőinek nagy szerepe volt az 1956-os forradalom vérbefojtásában. Majd egy súlyos fenyegetést küldött az ellenzéknek.

„Ha jól látom, az MSZMP utódpártja már mikroszkopikus méretű, és

az utolsó baloldali párt is ott végzi, ahol 1956 szelleme szerint is végezni kell”

– fogalmazott.

Orbán azt mondta, a magyarok szabadságot akarnak. Szerinte a nyugatiaknak a szabadság a „menekülést” jelenti.

„Szabadulj meg önmagadtól, szabadulj meg attól, aminek születtél (…), válts nemzetet, válts nemet, váltsd identitást!”

– hangoztatta cinikusan, majd hozzátette: „arra vágytunk, hogy azok lehessünk, akik vagyunk. A gondolat, hogy ne legyen férfi, keresztény és magyar, olyan, mintha a szívünket tépnék szét”.

A szabadság azt jelenti szerinte, hogy vállalni kell, hogy kereszténynek, magyarnak születtünk. Leszögezte: erről sem Brüsszel, sem Moszkva kívánságára nem vagyunk hajlandóak lemondani.

Orbán úgy véli, ma is felbukkannak olyan dolgok, amik a szovjet időkre emlékeztetnek minket. Mint mondta, Moszkva tragédia volt, Brüsszel csak egy „rosszul sikerült kortárs paródia„. Majd küldött egy „kedves” üzenetet:

„Ha Moszkva fütyült, akkor úgy kellett táncolni, de ha Brüsszel fütyül, akkor mi nem táncolunk”.

Orbán szerint emlékeznünk kell arra, hogy 1956 áldozatai nem haltak meg hiába, hiszen ma a szabadságot éljük, és örökül hagyjuk az utódoknak.

Itt tudod élőben követni a miniszterelnök beszédét:

(Orbán Viktor/Facebook)