Elég szomorú.

A Generali legfrissebb felmérése alapján a magyar lakosság negyven százaléka nem tud félretenni a havi fizetéséből. A többség pedig havonta átlagosan 30 ezer forintot képes megtakarítani. A kutatás a hazai 18-65 éves lakosságot vizsgálta.

Borúlátó magyarok

A felmérés szerint évek óta pesszimista a magyar lakosság. A honfitársaink nem számítanak biztos megélhetésre, a jövőt igen borúsan látják.

Minimális javulás

Ezzel szemben minimálisan nőtt azok aránya, akik 150 000 forintnál is többet tudnak havonta félretenni , de ez a válaszadók csupán 5 százalékát érinti.

A nyugdíjas-kor nem kecsegtet sok jóval

A megkérdezettek nagy része nem vár javulást a nyugdíjas kor elérése után. A megkérdezettek 22 százaléka gondolja úgy, hogy 20-30 év elteltével valamivel rosszabbak lesznek az idősek kilátásai, 35 százalékuk szerint sokkal rosszabb lesz a helyzet. 30 százalék gondolja úgy, hogy nem lesz változás a jelenlegi állapothoz képest, és mindössze 13% mondta azt, hogy kedvezőbbek lesznek a körülmények a jövőben.

A felmérés arra is rávilágít, hogy minél kevesebbet tud valaki megtakarítani, annál negatívabban szemléli a jövőjét.

Az aktív korúak sem dúskálhatnak majd

A válaszadók közel harmada (26%) gondolja úgy, hogy az aktív korúak is sokkal rosszabbul fognak élni a következő évtizedekben, és csak 5% szerint lesz sokkal jobb a helyzet, mint most.

Negatív vélekedések

A felmérés eredményei alapján a magyarok több mint fele pesszimistán vélekedik az állami ellátórendszerről: úgy gondolják, hogy öregkorukra nem kapnak majd elegendő anyagi támogatást a központi költségvetésből.

A válaszadók 55 százaléka szerint az állami nyugdíjrendszer össze fog omlani. Sajnos ez alapján nem meglepő, hogy hasonlóan magas arányban voltak azok (48%), akik úgy látják, hogy idős korukban is dolgozni fognak a megélhetésért.

Érdemes időben elkezdeni a megtakarítást

A Generali felmérése kitér arra is, hogy nem hátrány már a 30-as éveink elején vagy akár pályakezdőként elkezdni félretenni, és hosszú távon gondolkodni. A hazai lakosság szerint, havi 82 000 forintnyi nyugdíjcélú megtakarítás lenne elég ahhoz, hogy megfelelő életszínvonalat tudjanak teremteni a nyugdíjas évekre.

Forrás: budapestkörnyéke.hu