A rendszeres hiszti, a szorongás, az érzelmek elrejtése, az alacsony önbecsülés sokszor családi örökség.

Ha nem foglalkozunk ezekkel a problémákkal, akkor jó eséllyel tovább adjuk a negatív mintákat a következő generációknak.

Lássuk, mi az a 8 jel, ami arra utal, hogy toxikus környezetben nevelkedtél:

1. Rettegsz attól, hogy manipulálni fognak

A mérgező családokban sokszor előfordul, hogy a gyereket felhasználják, kihasználják bizonyos célok megvalósítása érdekében. Ezt hívhatjuk lelki terrornak is, melynek következtében a bizalom megszűnik és kóros önbizalomhiány alakul ki. Emiatt nem fogsz tudni már senkiben sem megbízni, így kerülöd az emberi kapcsolatokat.

2. Nehézségeid vannak az emberi kapcsolataidban, mert már nem tudsz hinni senkiben

Ha valaki egy toxikus családban nő fel, akkor mindenkinek alá van rendelve, állandó megtévesztésben él, és hiányzik az őszinteség az emberi kapcsolataiból. Inkább a szőnyeg alá sepri a problémákat, nehogy konfliktus alakuljon ki. Az ilyen személy nem tudja, milyen egy egészséges társas viszony.

3. Nehezen lépsz túl a kudarcokon

A mérgező családból jövő gyerekek folyamatosan úgy érzik, hogy ők nem elég jók, majd később felnőttként sem tudnak megfelelni a szüleik elvárásának. Ennek a hátterében az áll, hogy a szülők mindig túlzott követelményekkel bombáztak, a maximumot kellett teljesíteni, dicséretet vagy a megértést viszont nem kapott. Az alacsony önértékelés miatt, a legkisebb problémától is hamar felborul a lelki egyensúlyod, és mindenért magadat hibáztatod.

4. Sérült énkép

Az egészséges énkép egyik alapköve a pozitív és szeretetteljes családi légkör. Ha ez nem adatott meg, akkor könnyen kialakulhat kóros énkép és önbizalomhiány, amely később szorongást és depressziót válthat ki.

5. Túl sok önkritika

A családi háttér miatt kialakult alacsony önértékelés a felnőtt korban is kísért, úgy érzed nem vagy elég jó, buta vagy, nem vagy képes semmire. Az állandó önkritika pedig bizonytalanná és kételkedővé tesz.

6. Az érzelmek elrejtése

A fizikailag, vagy verbálisan bántalmazó szülők elrejtik az érzéseiket a gyerekek elől. Ha pedig a gyerek megosztja az érzéseit, akkor kigúnyolják, és megtiltják, hogy még egyszer megtegye. Ilyen környezetben a gyerek hozzászokik, hogy ne mutassa ki soha többé azt, ami benne van, és felnőttként is inkább az elfojtást választja.

7. Sokszor érzed magad tehetetlen gyereknek

A mérgező szülői kapcsolataid miatt nem tudtál érvényesülni, avagy mindent megcsináltak helyetted, hiszen te úgysem lettél volna rá képes, szerintük. Úgy érezted, hogy elnyomnak, az ötleteidet sem hallgatják meg. Az ilyen gyerek felnőttként nehezen tudja rugalmasan kezelni az új helyzeteket, illetve pánikba esik, félénk lesz és nem képes egyedül boldogulni.

8. Gyakran vagy nyugtalan

A mérgező családból érkező gyerekek sokszor küzdenek szorongással. Ez főként az instabil, kiszámíthatatlan családi háttérből, és a biztonság hiányából fakad. A szorongáshoz kapcsolódhat még koncentrációs zavar, ingerlékenység, nyugtalanság, aggodalom, feszültség.

Forrás: Filantropikum.com

Kép: pexels.com