A gigaponty már 44 kiló, lelőhelye a hatvani horgásztó.

A hatvani “A Beton-tó” halállománya rendkívül sokszínű. Az országban, az egyik legnagyobb kiterjedésű horgásztavat a gigapontyok miatt, pontyparadicsomnak is szokás hívni.

A tóból 2017-ben fogták ki először a magyar rekord csúcstartó, 40,40 kilós pontyot, melyet Kukó névre kereszteltek. 2022. május 25-én újra kihalászták Kukót, a horgász pedig Bubán László volt, aki már 42,25 kilósan találkozott a ponttyal.

Az óriás növényevő halat mindig visszaengedik a természetes élőhelyére.

Kukó általában májusban szokott feltűnni, idén ez másképp történt, október 23-án sikerült egy horgásznak ismét belebotlania a gigahalba.

Gyökér Róbert aznap délután érkezett a Beton tó partjára, egy éjszakai horgászatra. Reggel 8-ig tervezte a pecázást, mert másnap munkába kellett mennie.

Mivel tudta, hogy a tóban nemrég haltelepítés volt, ezért megpróbálta a kisebb pontyokat elkerülni, és mindkét botját 30 milliméteres CFB bojlival csalizta. A szerelékeket 4 méteres vízben helyezte el.

Este 10 óra körül erős kapásra lett figyelmes. Amikor Róbert kézbe vette a botot, érezte, hogy ez egy hosszabb procedúra lesz.

„A hal elindult balra, de szerencsére nem volt arra horgásztárs akit zavartam volna, így nem erőltettem a halat, pláne, hogy egy finomabb, 3 méteres bottal horgásztam. A halat 40 perc után pillantottam meg, de ezután még többször visszakért 30-40 méter zsinórt. Itt már tudatosult bennem, hogy a tó legnagyobb pontyával, „Kukó”-val van dolgom. Csak akkor merítettem meg, amikor teljesen kifáradt”

– mesélte Gyökér Róbert a Sokszínű vidéknek.

A hal tömegét 44,4 kilóra állapította meg. A horgász, a mérlegelés után gyorsan készített pár képet a nagy fogásról.

A pecás eddigi rekordja 30 kg volt, így nagyon örült sikerének.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kiemelt kép: illusztráció