A család többi tagjának is hasznos lehet.

Három évvel ezelőtt, amikor az arizonai Maddison Raines 10 éves volt, egy barátjával sétált a parkban, megközelítette őket egy idegen férfi egy autóval.

A kislány elmesélte, hogy a férfi eltakarta az arcát, majd azt mondta, hogy a bátyja súlyos balesetet szenvedett, és őt kérték meg, hogy jöjjön el érte. Ahelyett, hogy pánikba esett volna, és beült volna a járműbe, Maddison higgadt maradt, és megkérdezte az idegentől, hogy mi az a kódszó, amit a családja a biztonság kedvéért használ ilyen esetekben.

„Nagyon megijedtem. Féltem, hogy a bátyám tényleg balesetet szenvedett, hogy megsérülhetett” – mesélte Maddison. De nem hagyta, hogy a félelme az ébersége fölé kerekedjen.

A kérdése annyira meglepte az idegent, hogy az elsápadt és azonnal elhajtott, Maddison pedig hazaszaladt, és elmesélte a történetet a nagymamájának.

Később Brenda James, a kislány édesanyja osztotta meg, hogy a család nemrég vezette be a vészhelyzetekben használatos biztonsági szót.

„Maddison megmutathatja a többi gyereknek, hogy rendben van, ha felteszed ezt a kérdést, és hogy nem mindenki a barátod. Szerintem a gyerekek jobban reagálnak más gyerekekre, mint a felnőttekre, és megértik, hogy lehetnek bátrak, okosak és elszaladhatnak” – mondta a kislány édesanyja.

A Pinal megyei seriff hivatala közzétett Facebook bejegyzésében, Mark Lamb seriff örvendezett és hálás volt Maddison szüleinek, amiért megtanították a lányuknak ezt az okos stratégiát.

„Nagyszerű, hogy a gyerek szülei kitalálták a jelszót, és beszéltek a gyerekeiknek az idegenek jelentette veszélyről. Azt reméljük, hogy ez a történet más szülőket is arra ösztönöz, hogy beszélgessenek erről a gyerekeikkel, és közösen álljanak elő egy tervvel, hogy a gyerekek tudják, mit kell tenniük egy ilyen helyzetben” – olvasható az azóta már törölt bejegyzésben.

Callahan Walsh, az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központjának szakértője szerint a gyerekek gyakran megmenekülnek a potenciális veszélytől, ha saját belátásuk alapján cselekednek.

„Az esetek 80 százalékában a gyerekek el tudnak menekülni az elrablóik elől, ha saját belátásuk szerint cselekednek. Ez jelentheti azt, hogy kiabálnak és rugdosnak, vagy jelentheti egy jelszó használatát is” – mondta.

Forrás: filantropikum.com