Még a vajas-lekváros kenyér is jobb reggelire, mint a gabonapehely: a gyerekek fejlődéséhez erre van szükség

Mihaela Bilic, aki az egyik legismertebb táplálkozási szakértő Romániában, érdekes dologra hívja fel a figyelmünket.

Még a vajas-lekváros kenyér is jobb reggelire, mint a gabonapehely: a gyerekek fejlődéséhez erre van szükség

Szerinte inkább adjunk a gyereknek egy szelet kenyeret vajjal és lekvárral, mintsem egy tál gabonapelyhet.

Bilic úgy folytatta, az alacsony zsírtartalmú étrend nem ajánlott a gyermekek számára. Az egészséges fejlődéshez a gyereknek egyszerre akkora mennyiségű élelem szükséges, ami elfér az ő két tenyerébe. Kiemelte, feltétlenül minőségi zsírt kell fogyasztaniuk.

Jó a reggelire szánt gabonapehely?

Kifejezetten NEM. (szerk.: a szakértő itt a feldolgozott, kereskedelemben kapható ízesített, cukrozott termékekre céloz)

„A gyermek semmilyen körülmények között ne étkezzen diétásan, mert növekedéséhez zsírra van szüksége. A diétás étel egészségtelen. A zsír a növekedés elengedhetetlen hozzávalója, és a gyermeknek inkább ezt kell fogyasztania. Kötelezően, a gyerekeknek vajat kell enniük, és magas zsírtartalmú tejet inniuk. Nem véletlen, hogy a gyerekek a sült krumplit részesítik előnyben” – közölte Mihaela Bilic.

„A gyermekeknek ugyanis zsírra van szükségük a harmonikus növekedéshez, mivel az idegrendszer kialakulásának feltétele a jó minőségű zsír. Nem fogyaszthat diétás élelmiszert semmilyen formában, viszont meg kell tanítani, hogy zöldség mindig legyen a tányérján. A házi édességek nem ártanak, ha nem fogyasztják őket túlzott mértékben és a hagyományos rizspuding is egészségesebb, mint a gabonafélék. Mind ezek mellett az otthoni főzés követője is vagyok, amit mások számára is ajánlok.

A gabonapelyhet az amerikaiak találták fel, amikor rájöttek, hogy egy a nemzetet valami olcsón előállítható táplálékkal kell etetniük. Ezért aztán kipattogtatták, cukrot tettek bele és attól kezdve a fogyasztása szinte kötelezővé vált a reggelinél. Azonban az egészségre egyáltalán nincsen jó hatással. Egy gyerek számára inkább egy szelet kenyeret kínáljunk vajjal és lekvárral, ami kalória szempontjából végül is annyi, mint egy tál gabonapehely. Vissza kell térnünk az egyszerűséghez!” – zárta gondolatait Dr. Mihaela Bilic.

Forrás: Filantropikum.com