Elképesztő: kimutatták, hogy a fák képesek a félelem, szeretet átélésére, és kedvelik ha beszélnek hozzájuk

Te gondoltad volna?

Elképesztő: kimutatták, hogy a fák képesek a félelem, szeretet átélésére, és kedvelik ha beszélnek hozzájuk

Peter Wohlleben, neves német kutató, teljes életét a fák tanulmányozására szentelte, eredményeit „A fák titkos élete” című munkájában osztotta meg olvasóival. E tanulmányt kollégájával, az ökológus Suzanne Simardal ketten hozták létre.

Megfigyeléseik szerint, a fák képesek a fájdalom, a félelem és egyéb emberi érzelmek átélésére. Megállapították, hogy ezek az élőlények szeretik, ha egymás mellett lehetnek, átölelve egymást az ágaikkal. Ugyanakkor azt is szeretik, ha „beszélgetünk” velük.

„A fák képesek barátságok kialakítására, oly módon, akár egy idős emberi pár, és érzelmeket produkálni egymás irányában!” – jelentette ki Wohlleben, aki szerinte a fák nem csak „elmével” rendelkeznek, hanem egy sajátos szívritmussal is.

Egy dán orvos, Andras Zilinsky, lézeres átvilágítással figyelt meg közel 20 fajta fát és cserjét, és felfedezte, hogy egyes fák éjszakára „leengedik” ágaikat, mely valószínűleg a bennük felgyülemlett cukor és víz mennyiségnek tudható be.

„Sikerült néhány, eddig nem tanulmányozott periodikus mozgást beazonosítanunk. Ezek a mozgások megfigyeléseink szerint, ciklikusak, és valószínűleg a fákban található víztartalom nyomásával hozható összefüggésbe.” – mondta.

Zilinsky szerint, az éjszaka beálltával, a fák 8-10 cm-rel engedik lejjebb ágaikat, melyeket aztán újra felemelnek a napkeltével. A mozgás kevésbé látványos, és sokáig azt gondolták, hogy csak bizonyos fa fajták esetében érvényes.

Forrás: Filantropikum.hu