Kutatják, hogy milyen mellékhatásaik vannak az étrendkiegészítőknek

Jobb tudni, mire költünk!

Kutatják, hogy milyen mellékhatásaik vannak az étrendkiegészítőknek

Étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlap indult a www.nutrivigilancia.hu címen. A honlapon lehet tájékozódni, illetve véleményt is írni egy-egy adott étrend-kiegészítőről.

Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek megjelenésükben sokban hasonlítanak a gyógyszerekhez
– írja közleményében a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete. – Koncentrált – leginkább kapszula vagy tabletta – formában tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, valamint egyéb, táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező összetevőket.

Hozzátették: a hazai étrend-kiegészítő piac dinamikusan növekszik, a felnőtt lakosság jelentős része fogyaszt rendszeresen ilyen készítményeket, amelyek hosszú távú alkalmazás alatt sem veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét, s a jó minőségű termékek esetében ettől nem is kell tartani.

Érzékenység, több termék egyidejű fogyasztása vagy minőségi probléma esetén viszont olyan nemkívánatos mellékhatások is jelentkezhetnek, amelyek a szedés felfüggesztését teszik indokolttá.

A MÉKISZ, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klinikai Gyógyszerészeti Intézete és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködésével elindított honlapon a fogyasztók vagy az egészségügyi szakemberek bejelenthetik, ha étrend-kiegészítők alkalmazása alatt feltételezett mellékhatást tapasztaltak.

Az így összegyűjtött jelzések szakemberek általi elemzése, tudományos értékelése elősegítheti a termékcsoport még biztonságosabbá tételét, a felmerülhető problémák azonosítását.

A rendszer használata teljesen anonim.

A nutrivigilancia.hu oldal létrehozásával Magyarország is csatlakozott azon néhány európai országhoz, akik az étrend-kiegészítők mellékhatásait szisztematikusan gyűjtik és elemzik.

Forrás: origo.hu
Kiemelt kép: pexels.com