Az adventi időszak elengedhetetlen attrakciói közé tartoznak a karácsonyi vásárok, ahol rengeteg sátor különböző kézműves termékekkel, forralt borral, és frissen sült ételek áradó illatával fokozzák az ünnepi hangulatot. Az év végével sok család szeret beiktatni egy téli kiruccanást, és kiélvezni a karácsonyi programokat.

Nem kell messzire mennünk, hiszen hazánk is számos csodával vár. Most megmutatjuk hova érdemes elmenni és meglátogatni az ünnepi díszbe öltözött várost, a színes programokat, illetve a karácsonyi vásárt hazánkban.

1. Budapest

A budapesti karácsonyi vásárnak híre van a nagyvilágban, az európai régió egyik legszebb ünnepi rendezvénye; a programsorozat a 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben is elnyert Európa legjobb karácsonyi vására cím mellé tavaly a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is elnyerte.

AHOGY MINDEN ÉVBEN ADVENT ÜNNEPÉN, IDÉN IS KARÁCSONYI DÍSZBE ÖLTÖZÖTT A VÖRÖSMARTY TÉR, A VÖRÖSMARTY CLASSIC XMAS PEDIG EBBEN AZ ÉVBEN LÁTVÁNYOS ÉS KELLEMES HANGULATOT ÍGÉR AZ ÜNNEPEKRE BUDAPEST BELVÁROSÁBAN.

A jellemző termékek mellett, idén a hagyományos magyar étel- és italkultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó termékeit is kínálják a közönségnek, ahol mindenki a pénztárcájának megfelelően tud választani, és minden nagy konyhánál elérhető lesz naponta egy olyan étel, amelyet 1500 forintos áron lehet megvenni.

Karácsonyi díszbe öltözött a Vörösmarty tér az adventi ünnepreFORRÁS: MTI/MOHAI BALÁZS

„Az eddigieknél is látványosabb, megújult ünnepi fénydekoráció, idén először varázslatos mesevilágba kalauzoló multimédia-kiállítás, új helyszínről, a magasból, élőben előadott hangulatzenei produkciók, 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, ingyenesen igénybe vehető jégpálya, minőségi kézműves és gasztronómia kiállítók, a válogatott ínyencségek között pedig 1500 forintos, pénztárcabarát menükínálat is fogadja nálunk az advent idején ünnepelni vágyókat” -közölték az idei programokat a szervezők.

Vidéken is érdemes barangolni

A fővároson kívül is szép számmal találunk szebbnél szebb karácsonyi vásárokat.

Győrben november 25-től december 23-ig tart a hagyományos adventi vásár, ez pedig távolabbról is magához vonzza a karácsonyi turizmus rajongóit, a Széchenyi tér és a Dunakapu tér ilyenkor különleges ünnepi dekorációba öltözik.

Karácsonyi vásár Győr belvárosában advent negyedik vasárnapján tavalyFORRÁS: MTI/KRIZSÁN CSABA

A 2000 óta a szegedi Dóm téren tartott rendezvénysorozatot is sokan szeretik. A teret övező impozáns környezetben programoktól lesz gazdag a Dugonics tér is, ahol egy fényszarvassal is lehet szelfizni az advent idején.

Egerben, a Dobó téren árusok, díszkivilágítás, élőzenei színpad, körhinta és mézeskalács várja a turizmus kedvelőit, Heves vármegye székhelyéhez és környékéhez, külön erre a célra alkotott Forralt Bor Falu is kiváló kirándulóhely a várkapitány szobrának szomszédságában.

Az egri karácsonyi vásár sokak szerint hazánk egyik legszebb karácsonyi forgatagaFORRÁS: MTI/KOMKA PÉTER

A hírek szerint Székesfehérváron is kitesznek magukért a város iskolái, művészeti egyesületei, szervezetei és a színház is, hiszen december elsejétől huszonharmadikáig minden nap „kinyit egy ablakot” az adventi kalendáriumon ( a Városházán) egy-egy színvonalas műsorral.

Kiemelt kép: MTI/KOMKA PÉTER

Forrás: origo.hu