Több tízezer olyan gyermek él Magyarországon, aki idén sem remélhet ajándékot a karácsonyfa alá, sőt a legtöbbjüknek még az otthoni karácsonyfa is csak álom marad. Ahogyan a meghitt, szeretettel teli családi légkör is.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei, halmozottan hátrányos gyermekeket nevelő óvodába egy papírtáska gyümölcsöt hozott a Jézuska minden gyermeknek. A karácsonyi csomagolásba öt banánt, három narancsot, öt mandarint, két kivit és négy almát rejtettek. Egy nagycsoportos kisfiú kivitte az érte érkező édesanyjának az ajándékot, majd visszahozta, és megköszönve az óvó néni kezébe adta:

Anya azt mondta, nekünk ennyi nem jut, ez nem lehet mind a miénk. De kivettem belőle egyet minden testvéremnek, nem baj?

Sok gyerek otthonában még fűtés sincs, nemhogy ajándékozás és zenélő angyalka

Ez az óvodás kisfiú is az egyike annak a 46 ezer mélyszegénységben élő gyermeknek, akit a 2019-ben induló Örökbe fogadok egy ovit! mozgalom (OFEO) a figyelmével támogat.

A HÁTRÁNYOS ÉS HALMOZOTTAN HÁTRÁNYOS HELYZETŰ CSALÁDOKBAN A SZEGÉNYSÉG UGYANIS NEMCSAK AZ ÜNNEPEK ALATT, HANEM MINDEN NAP ÉREZHETŐ, KARÁCSONY KÖZELEDTÉVEL AZONBAN A NÉLKÜLÖZÉS SOKKAL SZÍVSZORÍTÓBBÁ VÁLIK.

Ezek a gyerekek úgy mennek vissza a téli szünet után, hogy nem mesélnek ajándékokról, zenélő angyalkákról, sokuk otthonában még fűtés sincs, nemhogy karácsonyfa és ajándékozás.

Becslések szerint ma Magyarországon nagyjából 2,5–3 millióan élnek létminimum alatt, közülük kicsivel több mint 1 millióan szegénységben, és több mint 200 ezer gyermek nélkülöz.

Bass László szegénységkutató, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociális Munka tanszékének adjunktusa szerint ezek a családok nagyon nehezen vészelik át a telet, egyrészt azért, mert fűteni kell, ám az infláció miatt a tűzifa ára egy év alatt a duplájára nőtt.

A halmozottan hátrányos helyzetű családok így jobb híján rongyok dobnak a kályhába, és mindent elégetnek, amit tudnak: gallyakat gyűjtenek vagy fát lopnak, de akad, aki a szomszédos település üresen maradt, romos házainak ablakát viszi haza eltüzelni.

Óvó nénik akciója

Egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei óvoda vezetője szerint a közös sütések, gyertyagyújtás olyan érzelmi töltést, élményt adnak, amelyet a hátrányokkal küzdő gyermek nem élhet át az ingerszegény környezetben.

Egy szabolcsi falu ovisait karácsony előtt Nyíregyházára, a karácsonyi díszbe öltöztetett bevásárlóközpontba vitte az óvó nénijük.

„A gyermekek ámuló szemeit látva bizony gombóc lett a torkomban. Gondoltam egy merészet, és a 67 gyereket bevittem kipróbálni a mozgólépcsőt is, amit azelőtt még sosem láttak.”

„Amikor a téli szünet utáni napokban beszélgettünk a gyerekekkel az ünnepekről, elmondták, hogy ki mit kapott ajándékba. Az egyik kisfiú, Ádám, akinek december 24-én volt a névnapja és a karácsony is, semmit sem kapott ajándékba, de még karácsonyfájuk sem volt” – osztotta meg a történetet egy másik szabolcsi intézmény vezetője.

Ami sokaknak természetes, számukra csoda

„Ezeknek a gyerekeknek a csapból folyó víz is csodát jelent, az pedig, hogy karácsonyi ajándékot kapjanak, a legtöbbjük számára elképzelhetetlen. Pedig az ünnepi fények, a közös gyertyagyújtás, az intézményekben feldíszített karácsonyfa és az együtt megélt pillanatok életre szóló élményt jelenthetnek a gyerekeknek” – mondta Barát Hella, az OFEO alapítója.

Az örökbefogadók számára – a szeptemberi iskolakezdés mellett – a december az év egyik legérzékenyebb időszak, amikor az adományba szánt csomagokba a jó minőségű ruhák, cipők és játékok mellé befér egy adag szeretet is.

Az adományozóknak hála sok gyermek kaphat karácsonyi ajándékot idén is/Örökbe fogadok egy ovit

Hatvan gyerek álma teljesül

Tóth Edit két borsodi tanoda 60, 6–14 év közötti gyermekének karácsonyi kívánságát teljesíti, mint mondja, amolyan „fogadj örökbe egy ajándékot” kampányként, amely során 59 ismerősével gyűjti össze a tanodás gyerekek vágyott ajándékait.

„SZERETNÉK UGYANIS MEGLEPNI EZEKET A FIATALOKAT AZÉRT, HOGY ŐK ÉS A TANODÁBAN DOLGOZÓK IS RÉSZESÜLHESSENEK ABBÓL A SOK IZGALOMBÓL ÉS POZITÍV ENERGIÁBÓL, AMELYET AZ AJÁNDÉKBONTÁS JELENT.”

„Van a kívánságok között horgolt állatka, játék porszívó, gyurmakészlet, arcfestőkészlet és Barbie baba is, de van olyan gyerek is, akinek egy határidőnapló vagy egy távirányítós kisautó az álma” – sorolja Edit, aki ez alkalommal nem használt tárgyakat, hanem újat visz majd mindenből, azonban a pénzük mellett az idejüket és a figyelmüket is beletették.

Kiemelt kép: MTI/Kallos Bea
Forrás: Divány.hu