Hazánk déli régiójának jellegzetes étele a halászlé, ami az egyik kedvenc étele a magyaroknak, illetve néhány éve már Hungaricumnak is számít.

A karácsonyi ünnepek alatt szinte kihagyhatatlan fogás, a hidegebb napokra tökéletes választás.

Az eredeti szegedi (szögedi) halászlé különlegessége, hogy a halat passzírozzák, és így lesz sűrű, gazdag és finom a leves, amit kenyérrel és erős paprikával tálalhatunk.

A következő recepttel a hagyományos és szálka nélküli szegedi halászlevet tudjátok elkészíteni (családi adag):

HOZZÁVALÓK

2db közepes ponty
10fej vöröshagyma
2fej fokhagyma
4köz paradicsom
4db TV paprika
1db hegyes erős paprika
2ek füstölt fűszerpaprika
5ek csemege fűszerpaprika
5db halászlé kocka

ELKÉSZÍTÉS

Megpucoljuk a pontyot, kifilézzük, részeire szedjük, a keserű fogat eltávolítva belőle.
A pontyfilét beirdaljuk, felcsíkozzuk és vékonyan megsózzuk.
A hagymát megpucoljuk és felszeleteljük, a TV paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot felnegyedeljük, a fokhagymát keresztben kettévágjuk.
A halalapléhez félretett halat és az előkészített zöldségeket feltesszük főni 8L vízben és erős lángon 1 órát főzzük.
Ügyelve arra, hogy amikor felforrt, a fűszerpaprikát a leves tetején lévő zsírra szórjuk, amely sűríteni fogja azt.
Az egy óra elteltével a levest átpasszírozzuk, körülbelül 5L levesünk lett így.
A levest visszatesszük a lángra és hozzáadjuk a leveskockákat és megsózzuk.
A levest ekkor hagyhatjuk kihűlni és felhasználásig hűtőbe tehetjük.
Befejezéskor egyszerűen a halat beletesszük, felforraljuk és lobogva 6 percig főzzük.
Hegyes erőset és friss kenyeret kínáljunk hozzá.

Ha pedig a kedvencetek inkább a szintén méltán híres bajai-, illetve korhely halászlé, akkor itt tudtok választani a három közül:

Kiemelt kép: mindmegette.hu
Forrás: mindmegette.hu