A töltött káposzta klasszikus étel hazánkban, mindenki ismeri, és mégsem unjuk meg. Karácsonykor is sokszor tálaljuk, hiszen szinte mindenki szereti, laktató, finom és egészséges. Általában tejföllel, gulyás krémmel, vagy kenyérrel fogyasztjuk.

A következő recepttel a hagyományos, eredeti töltött káposztát készítheted el, úgy ahogy falun csináljuk:

HOZZÁVALÓK

A töltelékhez:
10dkg rizs
1kg darált sertéscomb
1fej vöröshagyma
3gerezd fokhagyma

őrölt feketebors
pirospaprika
A káposztához:
1fej savanyú káposzta
füstölt bordaszél
olaj
2ek liszt
pirospaprika
2ek tejföl

ELKÉSZÍTÉS

A töltött káposzta töltelékéhez a rizst megmossuk, hozzáadjuk darált sertéshúst, az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a sót, borsot és a pirospaprikát, majd óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk.

A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket.
A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk, és a lábas aljára halmozzuk, a megmosott füstölt bordaszéllel együtt.
Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és felfőzzük. Kb. 70-80 perc alatt fő meg (az idő a hústól is függ).
Ha megfőtt a töltött káposzta, rántást készítünk hozzá. Ehhez kevés olajat hevítünk, a lisztet megpirítjuk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen, és két evőkanál tejfölt is belekeverünk. A káposzta levéből annyit adunk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és összeforraljuk.

Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!

Kiemelt kép: mindmegette.hu
Forrás: mindmegette.hu