Ki ne szeretne örömet okozni a szeretteinek karácsonykor, ám ha nagy a család, egyre nehezebbé válik, hogy mindenkire annyit költsünk, amennyit a szívünk diktálna.

Egyre több család jut arra, hogy az együtt töltött idő a fontos, és közösen megállapodnak, hogy senki nem vesz semmit a másiknak.

Ha ti mégis ajándékoztok, az alábbi tippek segítségük szolgálhatnak. Ne feledd: nagyon veszélyes döntés, ha az ember hitelt vesz fel az ünnepi kiadások miatt, és értelmetlen is, hiszen senki sem fogad szívesen egy olyan ajándékot, amivel egy szerette adósságba verte magát. Léteznek sokkal okosabb megoldások is arra, hogy mindenki elégedett legyen:

1.Húzzatok, akár az iskolában!

Valószínűleg neked is ismerős az iskolából, munkahelyről a húzós játék, amikor a közösség minden tagjának a neve bekerül egy kalapba, majd mindenki húz egy cetlit, és azt ajándékozza meg, akinek a neve azon szerepel.

Ez a módszer akár családi körben is működhet, csak néhány szabályt kell lefektetni: beszéljétek meg a költségkeretet, azt, hogy saját kezű vagy vásárolt meglepetés készül, illetve hogy a jövedelem nélküli gyerekeket hogyan lehet bevonni a kreatív folyamatokba.

2. Mindenkinek ugyanazt

Ha nincs ötleted, kedved vagy energiád azon agyalni, hogy ki mit kapjon ajándékba, adhatsz valami egységes, kedves ajándékot mindenki számára. Törekedj arra, hogy olyasmit találj, aminek a nagymama és a kisiskolás unokaöccs is hasznát veszi. Ebben a szituációban szintén jó ötlet lehet a saját készítésű meglepetés, azon belül is a gasztroajándék, hiszen enni mindenki szeret.

Akkor sincs veszve semmi, ha nem tartod magad konyhatündérnek: szerezz be annyi befőttesüveget, ahány személyt megajándékozol, majd töltsd meg azokat kreatív módon!

3. Adj segítséget vagy közös élményt!

Közhely, de nincs értékesebb dolog az ember idejénél. Készíts dekoratív külsejű kuponokat apró szolgáltatásokkal vagy közös programötletekkel, amiket a családtagjaid később beválthatnak nálad. Persze figyelj oda, hogy csak akkor csináld, ha valóban ráérsz majd, amikor jelentkeznek!

A kuponok tartalmát illetően csak te szabhatsz határt: lehetnek például egy közös mozizás – amit te állsz -, ingyenfuvar, hogy vigyázol a gyerekekre egy este.

Adhatsz biankó kupont is, amit beváltva a címzett rendelkezhet egy napoddal. Személyenként gondold át, hogy ki milyen élménynek vagy segítségnek örülne a leginkább, de adhatsz több kupont is egy embernek. Ez a típusú ajándék sem működik minden családnál, de te ismered a legjobban a szeretteidet: ha úgy érzed, hogy értékelik az effajta dolgokat, népszerű leszel vele.

Kiemelt kép: pexels.com

Forrás: femina.hu