Olcsó, mégis lenyűgöző karácsonyi előétel: pácolt-sült zöldségek, izgalmas mártogatósokkal

Az ajándékbontogatás mellé!

Olcsó, mégis lenyűgöző karácsonyi előétel: pácolt-sült zöldségek, izgalmas mártogatósokkal

A karácsonyi időszak alatt költünk a legtöbbet ételre, italra, ajándékokra, dekorációra, csomagolásra… Pedig a karácsonynak nem a pénzről kellen szólnia, sokkal inkább a családról, a szeretteinkről, az együttlétről. Természetes, hogy mindenki szeretné a legtöbbet kihozni; meghitt csillogást, örömteli együttlétet a szeretteivel, de sajnos megtörténhet, hogy szűkösek a keretek.

A jó háziasszony könnyedén varázsol, sok szeretettel és kreativitással különleges karácsonyi menüt készíthet kevesebb és olcsóbb alapanyagokból is. Ajánlunk hozzá egy nagyszerű receptet, hogy idén is tökéletes legyen az ünnep!

KARÁCSONYI ELŐÉTELEK

A vendégvárók, előételek azért fontosak, mert már kicsit éhesek is vagyunk, de még annyi minden vár az étkezésig. Újra találkozunk, mesélünk, ajándékozás, de mégis szívesen falatoznánk közben. A pogácsák és különféle pástétomok mellett nagyszerűek a mártogatósok, ráadásul pénztárcakímélő megoldás a sült gyökérzöldség. Egészen más íze van a zöldségnek sütve, mint levesben főve. Érdemes kipróbálni!

PÁCOLT SÜLT ZÖLDSÉGEK IZGALMAS MÁRTOGATÓSOKKAL
Hozzávalók:

1 nagyobb cékla
1 zellergumó
1 nagy sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
1 nagyobb burgonya
15 dkg sütőtök
1 kis friss chilipaprika
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors

A juhtúrós-fűszerpaprikás mártogatóshoz:

5 dkg juhtúró
2 dl tejföl
fél teáskanál fűszerpaprika

A mézes-mákos joghurt-mártogatóshoz:

5 dkg egész mákszem
1 evőkanál méz
2 dl natúr joghurt
Elkészítés:

Egy kis chilipaprikát felaprítunk, ugyanezt tesszük a fokhagymagerezdekkel is, majd mindezt összekeverjük kevés olívaolajjal. A gyökérzöldségeket és a sütőtököt meghámozzuk és ujjnyi hasábokra vágjuk. Egy tepsiben összekeverjük őket, és meglocsoljuk a chilis-fokhagymás olajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben grill fokozaton megsütjük.
A juhtúrós mártogatóshoz villával összetörjük a juhtúrót, majd tejföllel és fűszerpaprikával kikeverjük.
A mézes-mákos mártogatóhoz egy száraz serpenyőt felmelegítünk, majd ebben enyhén megpirítjuk az egész mákszemeket, így kellemes pörkölt íze lesz. Mézzel kikevert joghurtba keverjük a ropogós mákszemeket. Frissen sült zöldségekhez tálaljuk a mártogatós krémeket.
Zúzott fokhagymával kikevert tejföllel vagy krémsajttal is kínálhatjuk a sült zöldségeket.

Forrás: mindmegette.hu