Karácsonykor a családi látogatások, a nagy lakmározások mellett, szinte alapvető program a filmnézés is. Egy igazán jó karácsonyi film képes ráhangolni minket az ünnepekre, vagy fokozni a már meglévő hangulatot. Ezért is gyűjtöttünk össze néhány filmet, ami szerintünk minőségi, szórakoztató kikapcsolódást nyújt ebben az időszakban.

Előfordul, hogy valaki a meghittség helyett inkább nevetni vagy akár borzongani szeretne karácsonykor is. Filmajánló cikkünkben mindenkire gondoltunk: igyekeztünk merőben eltérő hangulatú, karácsonyi filmeket összegyűjteni! Filmajánló mindenféle műfajban és hangulatra!

Ha szívmelengető történetre vágysz..

1. Az ember, aki feltalálta a karácsonyt (2017)

Igazi ünnepi tündérmese ez a film, mely Charles Dickens angol író egyik legismertebb művének, a Karácsonyi ének című regénynek a megalkotásáról szól. 1843 októberében járunk. A Twist Olivér világhírűvé tette Dickenst, ugyanakkor az azóta megjelent alkotásai egytől egyig megbuktak. Kudarcai miatt pénzügyi helyzete egyre kilátástalanabb, feleségétől és gyermekeitől eltávolodott, és édesapjával való kapcsolata sem épp rózsás. Egyetlen reménye, hogy megír és önállóan kiad egy könyvet, amivel újjáélesztheti karrierjét és így eltarthatja családját. Az ötlet már megvan, de sikerül-e befejezést találnia történetéhez még karácsony előtt?

Habár a film sztorija szinte teljes egészében fikció, tehát nem valós történet, ez mit sem von le az értékéből. Varázslatos kalandra viszi a nézőt, és erejét jelentős részben kiváló szereplőgárdája biztosítja: a Downton Abbey című sorozatból ismert Dan Stevens játssza Dickenst, emellett főszerepekben látható Jonathan Pryce és Christopher Plummer is, valamint számos közismert és tehetséges brit színész feltűnik még a filmben.

Ha inkább nevetni szeretnél….

2. Szellemes karácsony (1988)

A Szellemes karácsony Charles Dickens Karácsonyi énekének egyik legjobb filmadaptációja – de mindenképpen az egyik legfurcsább és legviccesebb. A modern környezetbe helyezett átiratban a legendás Bill Murray játssza Ebenezer Scrooge-ot, vagyis a modernizált változatát, Frank Castle-t. Castle egy önimádó, karrierista tévés szakember, aki még szenteste is képes kirúgni az egyik beosztottját. Magányosan él, családjától teljesen elhidegült és a közös karácsonyi vacsorákra sem megy el soha, csak a munka és a karrier érdekli. A szeretetről, és az ünnep igazi értékéről fogalma sincs, de kap egy utolsó lehetőséget a megjavulásra, amikor három szellem látogatja meg és betekintést nyerhet múltjába, jelenébe és jövőjébe.

A Szellemes karácsony tele van humorral, a poénok szinte megállás nélkül záporoznak. Emellett a film látványos, időnként kicsit sötét és félelmetes, és egy jó adag romantika és meghittség is található benne. Bill Murray pedig tökéletesen játssza a tőle megszokott cinikus, egoista, de belül aranyszívű karaktert.

Ha a családdal együtt néznétek valamit..

3. Karácsonyi misztérium (2009)

Karácsonyhoz közeledve az általános iskolai tanárt, Paul Maddent (Martin Freeman) megbízzák, hogy állítsa színpadra a Születés című musicalt. A szomszédos elit iskolával versengenek az elismerésért. Paul meggondolatlanul dicsekszik a riválisának, hogy egy hollywoodi producer (Paul volt barátnője, Jennifer) is eljön megnézni a bemutatót, és talán filmet készítenek belőle. Az igazság azonban az, hogy ő már évek óta nem beszél Jenniferrel. A hír persze nem marad titokban, és Paul iskolai darabja emiatt hirtelen az érdeklődés középpontjába kerül. Vajon hogyan sikerül a főhősnek kimásznia ebből a slamasztikából?

Igazi „feel-good” film, az egész család számára! Magyarországon kevesen ismerik a Karácsonyi misztériumot, és talán még kevesebben tekintenek rá ünnepi klasszikusként, szülőföldjén, az Egyesült Királyságban azonban rendkívül népszerű. Olyannyira, hogy egy 2018-as felmérésben a britek még a 20 valaha készült legjobb karácsonyi film közé is besorolták. Aranyos, vicces mű, amiben nemcsak a felnőtt-, hanem a gyerekszereplők is kiválóan teljesítenek. A filmben elhangzó eredeti dalok pedig rendkívül fülbemászóak!

Ha egy kis borzongásra fűlik a fogad…

4. Krampusz (2015)

A karácsony és a horror talán sokak számára furcsa párosítás, de ha valaki mégis ünnepi borzongásra vágyna, akkor a néhány évvel ezelőtt bemutatott Krampusz kiváló választás. Egyik különlegessége, hogy az ijesztő elemek mellett a humor sem marad el, persze az is inkább a sötétebb, morbid fajtából való. A film így leginkább talán egy másik karácsonyi horror-vígjátékhoz, a mára már klasszikusnak számító Szörnyecskékhez hasonlítható.

A történet középpontjában a Mikulás segédje, egy ördögszerű krampusz áll. Adott egy kb. 12 éves srác, Max, akinek családtagjai még az ünnepek idején is egymást marják, ezért kiábrándulva az egészből, hátat fordít a karácsonynak. Nem sejti azonban, hogy az ünnep elutasításával magára szabadított egy ősi démoni erőt, a Krampusz haragját, aki megbünteti a hitetleneket. A családnak össze kell fognia, és közösen felvennie a küzdelmet a gonosz ellen.

A film megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Ha egy kis romantikára vágysz…

5. Aludj csak, én álmodom (1995)

Talán nem túlzás alulértékelt karácsonyi filmnek nevezni, bár ebben talán az is lehet az oka, hogy a története nem magáról az ünnepről szól. Ennek ellenére nagyon is meghitt hangulatot varázsol, szeretni való karaktereivel, bájos humorával és szívmelengetően romantikus sztorijával.

Lucy (Sandra Bullock) egy csinos, ám magányos lány, aki jegyárusként dolgozik a metróban. Karácsony napján megmenti egy sínekre került férfi, Peter (Peter Gallagher) életét, akit egyébként minden nap látni szokott, és titkon régóta belé is van esve. Peter mély kómába kerül, Lucy-t pedig egy félreértés folytán a menyasszonyának hiszik a rokonok. A lány nem ellenkezik, és a családdal eltöltött idő alatt rájön, hogy beleszeretett Peter bátyjába, Jackbe (Bill Pullman). Mi lesz ebből, ha Peter felébred a kómából, és kiderül az igazság?

Az Aludj csak, én álmodom azért magával ragadó, mert nem akar több lenni annál, ami: elragadó romantikus vígjáték. A giccsességet sikerül elkerülnie, és bár a kezdetektől tudjuk, hogy mi lesz a végkifejlet, mégis öröm nézni az odáig vezető lépéseket. És persze közben hó, karácsonyfa, fagyöngy, és ünnepi fények emlékeztetnek minket az ünnepre is.

Képek: imdb.com[/caption]

Kiemelt kép: pexels.com

Forrás: netamin.hu