A diós édesség az ünnepi asztal nagy kedvence. Régen úgy gondolták, hogy a dió kiváló a rontások ellen. A híres zserbó sokáig megőrzi frissességét, így napokkal korábban is elkészítheted, sokáig puha marad.

Házi zserbó

Hozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ

35 dkg liszt
20 dkg zsír
3 evőkanál cukor
1 db tojás
1.5 dkg élesztő
1 dl tej
1 csipet só
A TÖLTELÉKHEZ
30 dkg lekvár
15 dkg darált dió
12 dkg cukor
A TETEJÉRE
10 dkg tortabevonó
2 dkg vaj
Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben egy kávéskanál cukorral futtasd fel. A lisztet morzsold el a zsírral, add hozzá a cukrot, a felfutott élesztőt, a csipet sót és a tojást. Dolgozd össze, könnyen gyúrható tésztát kell kapnod. Formázz a tésztából három cipót, majd mindegyiket nyújtsd ki kisebb tepsi nagyságúra.

Az alsó lapot kend meg lekvárral, hintsd meg a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Helyezd rá a másik lapot, azt is hasonlóképpen kend meg, és töltsd meg. Erre tedd rá a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakard vele. A tésztát szobahőmérsékleten keleszd egy órán át.

Villával szurkáld meg a tetejét, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd 30 percig. Amikor a teteje kezd pirosodni, vedd ki a sütőből, és várd meg, míg kihűl. Közben olvaszd össze vízgőz felett a tortabevonót a vajjal, és kend egyenletesen, gyors mozdulatokkal a süti tetejére.

Kiemelt kép: Femina.hu
Forrás: Femina.hu