Habár tele van káliummal, és hasznos vitaminokat tartalmaz, mégsem ajánlatos banánt felhasználni a reggeli frissítő turmixba – erre a megállapításra jutott egy kutatás, amely szerint a bogyós gyümölcsökben található jótékony antioxidánsok hatását semlegesítheti a trópusi gyümölcs.

A flavonoidok több élelmiszerben megtalálhatók, a bogyós gyümölcsök azonban különösen sokat tartalmaznak, így fontos szerepet játszanak az étrendünkben. E vegyületek aránylag gyorsan felszívódnak és feldolgozásra kerülnek, a keletkező anyagcseretermékek (metabolitok) pedig a szív- és érrendszer állapotától kezdve a kognitív képességekig több életfunkciónkat javítják.

Egy új felfedezés szerint a Kaliforniai Egyetem (UCD) kutatói bebizonyították, hogy a banán képes elnyomni a jótékony hatásokat azáltal, hogy drasztikusan csökkenti a testben keletkező hasznos metabolitok mennyiségét, amennyiben bogyós gyümölcsökkel turmixoljuk össze.

Egy kontrollált vak kísérlet keretében az egyetem kutatói egy nyolc főből álló csoportnak flavonoidokban gazdag, bogyós gyümölcsökből készült turmixot, vagy flavonoidokat tartalmazó kapszulát adtak. A vizsgálat során egyértelműen emelkedett az antioxidánssal kapcsolatos metabolitok szintje a vérben.

AMIKOR AZONBAN BANÁNT IS HOZZÁADTAK A BOGYÓS GYÜMÖLCSTURMIXHOZ, A VÉRBEN LÉVŐ JÓTÉKONY ANYAGCSERETERMÉKEK MENNYISÉGE 84 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT.

„Nagyon meglepődtünk, hogy egyetlen banán hozzáadása milyen gyorsan csökkentette a turmixban lévő és a testben felszívódó flavonoidok mennyiségét” – mondja Javier Ottaviani, az UCD dietetikusa.

A FLAVONOIDOK EGÉSZSÉGVÉDŐ HATÁSÁT VALÓSZÍNŰLEG A POLIFENOL-OXIDÁZ NEVŰ VEGYÜLET SEMLEGESÍTI. EZ AZ AZ ENZIM, AMELYTŐL A BANÁN IS BEBARNUL.

A kutatás ugyanakkor kis létszámú, kizárólag férfiakból álló csoportokat vizsgált, így a kutatómunkát több résztvevő bevonásával folytatják. Az eredmények segíthetnek az opcionális étrend kidolgozásában.

Forrás: origo.hu

Kiemelt kép: pexels.com