Szentistvánt és Csillám nem lehet a baba neve, de Kjókó és Annarózsa igen

Érdekes nevek kerültek fel a választhatóak listájára.

Szentistvánt és Csillám nem lehet a baba neve, de Kjókó és Annarózsa igen

A Nyelvtudományi kutatóközpont tavaly 70 új keresztnevet fogadott el a 469 kérelemből.

2023-ban ezek a nevek kerültek be az választható utónevek közé:

A választható nevek listája már 4570 névből áll. A kettős keresztneveket pedig egyszerűen imádják a szülők. Az adható lánynevek közé bekerült az Annarózsa és az Emilin (Emma + Lynn) név is.

Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs a 24.hu-val azt közölte, hogy a tévésorozatok miatt a török eredetű nevek továbbra is nagy népszerűségnek örvendnek. Elfogadták az Ájlá török női nevet, aminek jelentése fénykoszorú. A török férfinevek közül pedig a Berk és a Nazir vált választhatóvá.

Egyre több rövidült névalak is megjelent, például a Náel (Nátánael), a Pipó (Filippo), a Dárisz (Dáriusz), a Korbin (Korbinián), a Tiágó (Szantiágó) és a Gábris (Gábor).

Az irodalmi névalakok közül pedig a Legolászt (A Gyűrűk Ura című regény szereplője) és a Galahad (az Artúr-mondakör egyik ismert lovagja) neveket engedélyezték.

Ezeket a neveket nem fogadták el

A török nevek közül a Dzsánszu és a Baran neveket nem fogadták el, mivel ezek unisex nevek.

A kettős keresztnevek közül pedig nem került fel a listára az Annalelle, a Katamari, a Pannilia, a Learóza, a Bodzaróza, a Pannalina, az Annamilla, az Annarebeka, a Larahella, a Hannalia, a Zararóza, a Lizamária és a Narabella sem.

Raátz Judit azt is elmondta, hogy olyan mesealakoktól kölcsönzött neveket is szerettek volna a szülők, mint a Lolka vagy a Röneszmé, illetve olyan becéző alakokat, mint a Rüntyi, Zuri, Eni, Bimbi, Böbi, Kari, vagy Nia.

A fiúnevekből nem kerülhettek fel a listára az olyan egyedi nevek mint a Csillám, Csillagom, Csillagfény, Zoján és Pumba. Ez utóbbi szintén egy mesefigura neve.

Olyan szülő is akadt, aki a Jézus, illetve a Lucifer nevet szerette volna a gyermekének adni. Továbbá volt, aki Szentistván névre keresztelte volna a gyerekét, hogy mindig emlékezzen Magyarország államalapítójára.

Beceneveket is szerettek volna a szülők elfogadtatni, úgy mint a Beni, Dani, Nonó, Sani, Sanca, Jani, Zola vagy Ari.

Sikertelen próbálkozások voltak azokra a nevekre is, amelyeket nem a magyar helyesírás szabályai szerint szerettek volna bejegyeztetni, mint például a lánynevek közül a Riley, az Aylin, a Fanny, a Sophia, a Wednesday, a Mayla, a Maya, a Myra, a Becky, a Rose, a Chloe és az Odette. A fiúnevek közül pedig a Noah, a Deniel, a Paul, a Johann, az Arthur, a Hugo és a Gerald.

2023-ban elfogadott lánynevek (a lista nem teljes)

Ájlá
Ancsa
Annarózsa
Bojka
Dorita
Dragana
Eleonor
Elora
Emilin
Girdiána
Ili
Kaori
Kikerics
Kjókó
Lile
Linell
Lisza
Mádhuri
Mei
Nabi
Paldzom
Serina
Sosána
Söván
Szmilla
Teca
Zaira
Zenda
Zília

2023-ban elfogadott fiúnevek (a lista nem teljes)

Berk
Dárisz
Gábris
Galahad
Klinton
Korbin
Legolász
Náel
Nazir
Pipó
Saif
Szigurd
Sztoján
Szvjatoszláv
Tiágó

Forrás:csaladinet.hu

Kiemelt kép: pexels.com