Ezzel a trükkel próbálhatják feltörni a Facebookodat

Aki nem körültekintő, könnyen bedőlhet a csalásnak, hiszen az ismerősöktől jönnek az üzenetek.

Ezzel a trükkel próbálhatják feltörni a Facebookodat

Habár nem túlságosan eredeti, de hatékony módszert találtak a facebookos felhasználói fiókok feltörésére az internetes csalók – számolt be a helyzetről a Bleeping Computer.

Jelenleg az angol nyelvterületen népszerű, de probléma nélkül honosítható a csalás, amelyben egy chatüzenetet küldenek egy már áldozatul esett ismerős profiljáról, miszerint „Nem hiszem, hogy meghalt, nagyon fog hiányozni”, a szöveg mellett egy facebookos bejegyzésre mutató link található.

A linket megnyitva azonban egy hírportálról belinkelt cikknek tűnő bejegyzést látnak a felhasználók, amiben valamiképp meghalt valaki. Itt jön létre az adatlopási kísérlet, a cikkre rákattintva betöltődik a böngészőben egy facebookos bejelentkezési oldalnak látszó adathalász webhely, amely megpróbálja a nevük és jelszavuk megadására sarkallni a facebookozókat. Ha sikeres volt a próbálkozás, akkor az adathalász oldal a Google nyitólapjára irányítja át az áldozatokat.

Szerencsés, hogy műszakilag nem kifinomult a támadás, a kétlépcsős azonosítókódokat meg sem próbálja ellopni a támadó webhely. Ennek megfelelően a kódkéréses védelem képes meggátolni a támadókat az áldozatok fiókjaiba való belépésben,

VISZONT AZ OLYAN MÁS WEBHELYEKEN LÉVŐ FIÓKOK ÍGY IS FELTÖRHETŐVÉ VÁLNAK, AHOL UGYANAZT A NEVET ÉS JELSZÓT HASZNÁLJÁK AZ ÁLDOZATOK.

Forrás: origo.hu

Kiemelt kép: pexels.com