Millió sejtünk cserélődik naponta, azonban a teljes átalakulás a szakértők szerint hét évente történik meg, ilyenkor fizikai- és mentális-, az életünkre ható jelentős változások következnek be, amik különböző korszakokra osztják az életünket.

Rudolf Steiner és más tudósok szerint pedig a 7 éves ciklusok nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben.

Íme, a jelentősebb életciklusok, amelyek az életkorral változnak:

0-7 éves kor az amikor a fizikai, érzelmi és szociális fejlődés első szakaszában vagyunk, amit erősen befolyásol a környezet, amiben felnövünk

Ez az időszak az élet kezdetét jelenti, minden ember életének legfontosabb szakaszát. Ennek az időszaknak a korai éveiben az ösztönök, a szeretet, a védelem és a támogatás iránti igény hajt bennünket.

Belső mentális struktúrák épülnek fel, hogy lehetővé tegyék személyiségünk fejlődését, tudatosítását. Ebben az időszakban sok viselkedési folyamatot sajátítunk el, és a környezet, amibe beleszületünk, jelentős nyomot hagy rajtunk.

A tanulás az, amely az időszaknak az egyik legfontosabb tevékenysége. Megtanulod a motoros mozgásokat, a beszédet, a magaddal és a környezeteddel való kapcsolatok kialakítását is.

7-14 éves kor között gyors fizikai fejlődést és pszichológiai autonómiát élünk át

A korábban felfedezett gondolatok, fogalmak ebben az időszakban kezdenek érvényesülni. A gyerek ekkor fontos testi és lelki fejlődésen esnek át.

Elkezdik megteremteni saját belső világukat, saját hőseikkel, álmaikkal és érzéseikkel, és érdeklődési körük is kirajzolódik ebben az időszakban. Megtanulnak interakcióba lépni másokkal, és megtanulják irányítani korábbi ösztöneiket a csoportokban való harmonikus túlélés érdekében.

A 14-21 éves kor az érzelmi és fizikai fejlődés másik fontos időszaka

Ezt az időszakot fontos érzelmi, valamint fiziológiai változások jellemzik. A fizikai és érzelmi ösztönök képesek felfedezni a világgal való kapcsolatukat.

Ebben a fázisban a legtöbb ember megtapasztalja a test növekedését és fejlődését, de az érzelmi fejlődést is abban a társadalomban, amiben felnőtt. Ebben az időszakban lép át a gyerek a serdülőkorból a felnőtt korba.

Az egyének kezdenek öntudatosabbá válni, és sokkal inkább értékelik a körülöttük lévő világot. Az erkölcsről alkotott gondolataik is megváltoznak. Az emberek sokkal tudatosabbá válnak a saját igényeik alapján. A függetlenség ennek az időszaknak az egyik fő mozgatórugója. Ezt a szakaszt az érettség és a méltóság jelöli.

A 21-28 év közötti ciklus a szellemi és érzelmi kifinomultság fejlődése

Ebben a korban a fiatal felnőtt a mentális és érzelmi érettség szakaszába lép. Idővel megszerzi az érzelmek, valamint a fizikai ereje feletti uralmat.

A lelkesedés, az önállóság és a vakmerőség lenyűgöző szinteket ér el ebben az életszakaszban, de a karrier és a társas kapcsolatok alapjai is megteremtődnek.

A korábban felfedezett készségek most egy másik szintre lépnek, és sokan érvényesülni szeretnének az általuk választott területen. A legtöbb személyes problémára is ebben az időszakban találhatunk gyógyírt.

28-35 éves korban a fizikai és szellemi képességek csúcsán

Ez az a szakasz, amikor a kreativitás igazán fontos szerepbe kerül. Ugyanakkor ebben a fázisban a legerősebbek a fizikai alapok is. A legtöbb ember ekkor éri el a csúcsot a karrierjében, tartós kapcsolatokat alakít ki, megházasodik, esetleg családot alapít.

A szakemberek szerint az agy asszociációs központjai 35 éves korban tetőznek a maximumon. Az érzelmek kifinomultabbá válnak, sokkal világosabban megértjük magunkat, és felismerjük, kik vagyunk mélyen legbelül.

A 35-42 éves kor a kapuzárási pánik időszaka

Ebben az időszakban új nyugtalanság telepszik az ember életébe, ha nem elégedett azzal, ahol tart, vagy teljesen más életet szeretne. Ez az az időszak, amikor sokan fontolóra vesznek egy nagyobb változás lehetőségét.

A szokások és értékrendek átalakulnak, és az egyes személyek igényei szerint átalakulnak. Azok számára, akik az előző fázisban nem érték el a teljesítményük vagy kreativitásuk csúcsát, itt a megfelelő alkalom erre.

A 42-49 éves kor a személyes újrafelfedezés időszaka

Ebben a korban általában már nyugodtabb életre vágyunk. Ilyenkor sokan már szülők, házasok, de vannak, akik egyedülállók. A család vagy a munka gondolata ebben a szakaszban sokkal fontosabbá válik.

Befelé figyelünk, és óvatosabb döntéseket hozunk. Ha úgy érzed, hogy ebben a korban még nem hagytál nyomot a világban, akkor megpróbálsz tenni valamit ellene. Ez az az életkor, amikor sokan elengedik a sztereotípiákat.

A 49-56 éves kor a spirituális ébredés korszaka

Több inspirációval, erővel rendelkezel, hogy fejlődj a karrieredben és általában az életedben. Ebben a korban már életünk nagyrészét leéltünk, és többnyire elégedettek vagyunk a meghozott döntéseinkkel. Az erő, a vitalitás elvesztésével egyre inkább elkezdjük befelé irányítani a figyelmünket.

Sokkal könnyebben elfogadod a tested változásait. De a szakértők szerint ez az a kor, amikor extrém depresszió is kialakulhat.

Az 56-63 éves kor az élet mély megértésének időszaka

Az intuíció és a bölcsesség felerősödik ebben a korszakban. Jobban odafigyelsz a másokkal való kapcsolataidra. Ez a belső elfogadás és az élet békéjének a kiteljesedése. Fontos változást jelent a test öregedésének elfogadása is.

63-70 éves korban egyre nagyobb igényünk van a kényelemre

Ezek az évek minden ember számára áldást rejtenek magukban. Ez az az időszak, amikor sokkal mélyebben megértjük az életet. Az emberek hajlamosak csak a dolgok jó oldalát látni, és tudatosan felkészülni a halálra. Elkezdünk elszakadni ettől a világtól.

A 70-77 éves kor a belső én érettségének időszaka

Ezek az évek az önvizsgálat, az elfogadás és a bölcsesség időszakát jelentik. Jobban kötődsz önmagadhoz, mint a korábbi ciklusokban. Bármely életkorban megérhetsz, de ez az időszak jelzi azt a szakaszt, amikor már teljesen összhangban vagy a belső éneddel. A feltétel nélküli szeretet is előtérbe kerül ebben az időszakban.

A 77-84 éves kor a tudás átadásának szakasza

Ebben az életszakaszban az emberek szívesen adják át a meglévő tudásukat. Ez a bölcsesség időszaka. Ebben a korban elkezdjük más szemszögből figyelni az életet, és olyan apró szokásokat alakíthatunk ki, amelyek boldoggá tesznek bennünket.

Forrás: Filantropikum.com

Kiemelt kép: pexels.com