Ettől nem lesznek boldogok.

Egy olasz antifasiszta tanárnő magyarországi börtönkörülményei miatt berendelték hazánk római nagykövetét. Az üggyel kapcsolatban Antonio Tajani olasz külügyminiszter Szijjártó Pétert.

Tudni akarjuk, miért nem tartják be a fogvatartottakkal való bánásmód néhány alapvető szabályát, kértük, hogy ezeket tartsák tiszteletben, mert túlzásokba estek

mondta Tajani a hvg.hu-nak.

Ilaria Salis civilben tanárnőként dolgozott Olaszországban. Ám emellett tavaly februárban több antifasiszta társával együtt azért érkezett Budapestre, hogy megtámadjanak és súlyosan bántalmazzanak a kitörés napi emléktúrára érkező náci szimpatizánsokat. Az ügyet a Fidesz megpróbálta saját politikai haszonszerzésére használni, egy ideig Jámbor Andrást és a Szikra Mozgalmat vádolták meg a támadásokkal.

A magyar kormány úgy tűnik, hogy példát akar statuálni Salisszal. Annak ellenére kéz- és lábbilincsben vitték be a tárgyalásra, hogy a nőt nem a támadások tényleges végrehajtásával, hanem azok megszervezésével vádolják. Az olasz sajtó felkapta a tárgyalásról készült képeket.

A tanárnő apja emellett hónapok óta panaszkodik a börtönkörülményekre is. Salis egy volt cellatársa arról számolt be, hogy az ágyakat poloskák lepték el, az őrök ordibáltak velük, valamint kevés és ehetetlen ételt adtak a raboknak.

A magyarországi fogvatartási körülményekről eddig is ismert volt, hogy nem felelnek meg maradéktalanul az európai követelményeknek, ezt kérte számon Tajani kedden Szijjártón. Emlékezetes volt az is, amikor a kormány azzal az indokkal engedett szabadon több száz külföldi embercsempészt, hogy a hazai büntetés-végrehajtási intézmények ellen uniós eljárás is folyt túlzsúfoltságuk miatt.

Arra sem árt emlékeznünk, hogy a magyar kormány a szélsőjobboldali terroristákkal kifejezetten megengedő. Először csak Budaházy Györgynek – Ferenc pápa tavaszi látogatására hivatkozva – adott kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök, majd ősszel a Hunnia-per több vádlottjának is.

Ők azok, akik a 2006-os zavargások idején Csintalan Sándor MSZP-s politikust egy mélygarázsban v*resre v€rték. A szélsőjobboldali szervezet erőszakkal akarta megdönteni Magyarország politikai berendezkedését, ezért – több más erőszakos cselekmény mellett – rálőttek baloldali politikusok lakásaira is.

Érdemes arra is emlékeznünk, hogy Olaszországot jelenleg az a Giorgia Meloni vezeti, akit a megválasztásakor még messiásként üdvözölt Orbán Viktor. Ugyan azóta – különösen a megtámadott Ukrajnához való jó viszonya miatt – Meloni már többször összefeszült Orbánnal, ám ettől függetlenül ő még mindig egy erősen jobboldali elveket valló, neofasIszta múlttal rendelkező politikus, így különösen figyelemreméltók a friss történések.

(Nyugati Fény nyomán)